Een gif als geen ander
Onderzoeksjournalist Matt Simon windt er geen doekjes om. In zijn nieuwe boek stelt hij dat we met microplastics onze aarde én onszelf hebben vergiftigd.
Amsterdam, 07 januari 2020 – De gezondheidsrisico’s van megabranden zoals die in Australië, worden nog vergroot door de giftige stoffen die vrijkomen van brandend plastic. De schadelijke deeltjes in de lucht zijn voor de inwoners amper te vermijden, zelfs voor wie binnenblijft, want de branden veroorzaken rookpluimen en smogdekensdie de steden bedekken.
Het verbranden van organisch materiaal zoals hout leidt tot een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht. Regelmatig komt verslechterde luchtkwaliteit als gevolg van branden in het nieuws. Vorig jaar bijvoorbeeld was de Groningse lucht vanwege Duitse paasvuren tijdelijk vijf keer zo slecht. In India zijn het elk jaar de boeren die massaal hun velden afbranden na de rijstoogst. Daardoor staat New Delhi te boek van de vervuildste steden ter wereld.
Wanneer door hitte, droogte, harde wind en gebrek aan mankracht en materieel branden niet meer te bestrijden zijn, zoals in Australië nu het geval is, gaan niet alleen bossen, maar ook talloze huizen in vlammen op. Die huizen zitten vol plastic: matrassen, meubels, vloerbedekking, isolatiemateriaal, elektronica en een hele rits gebruiksvoorwerpen. De gassen en stoffen van brandend plastic zijn giftig en kankerverwekkend. De brandweer adviseert met klem: blijf uit de rook. Maar soms is dat advies niet op te volgen. De megabranden zijn allang geen incidenten meer. Van Siberië tot de Amazone staan jaarlijks bossen in brand.
Hoe hoger de concentratie rook, hoe groter de kans op schadelijke effecten als brandende ogen en geïrriteerde luchtwegen. De Australische dienst die de luchtkwaliteit beoordeelt, vergelijkt het inademen van de lucht met het dagelijks roken van tien sigaretten, tegenover een halve sigaret onder normale omstandigheden. De lucht van Sydney is op dit momentongezonder dan die van New Delhi!
Foto: Luchtvervuiling in Sydney, pedestrian.tv
Lees ook – Worden we ziek van verbrand plastic?
Onderzoeksjournalist Matt Simon windt er geen doekjes om. In zijn nieuwe boek stelt hij dat we met microplastics onze aarde én onszelf hebben vergiftigd.
De volledig circulaire economie is een prachtig doel. Maar zonder krachtig overheidsingrijpen zal dat doel nooit bereikt worden.
Nederlandse onderzoekers claimen een nieuwe verklaring voor het mysterie van het verdwenen plastic: zonlicht ruimt drijvend plastic op.
Wij zoeken een ervaren Financial Controller, iemand die net zo gedreven is als wij om de strijd tegen de plasticproblematiek aan te gaan.