VERBOD OP HET VERSCHEPEN VAN PLASTIC AFVAL NAAR BUITEN DE EU
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
15 september 2020
Met tientallen miljoenen tegelijk komen microplastics in zee terecht door het afstralen van oude verflagen op schepen, windmolens of olieplatforms. Onder hoge druk wordt oude verf van de stalen ondergronden verwijderd. De verf bestaat naast zware metalen voor ongeveer een groot deel uit plastic en de resten worden vaak niet opgevangen. Naast bandenslijpsel, vezels van synthetische kleding, microplastics in cosmetica, gaat het om een tot nu toe onderbelichte oorzaak van de plasticsoep.
Het Noors-Engelse bedrijf Pinovo heeft een systeem ontwikkeld om tijdens onderhoudswerken verfresten op te vangen. Hiermee behoort het bedrijf tot de finalisten van de Ocean Solutions Sprint van het World Economic Forum. Ook luidt Pinovo de noodklok in een artikel dat op de site van het forum verscheen en roept op tot strengere regelgeving.
Pinovo concludeert uit eigen onderzoek dat microplastics uit verf (door zandstralen in de open lucht of door het gebruik van hogedruk waterspuiten) significant bijdragen aan de plasticsoep. Pinova heeft een evident commercieel belang bij deze boodschap en het onderzoek is niet door wetenschappers beoordeeld. Pinovo claimt bijvoorbeeld dat deze bron verantwoordelijk is voor 1,5-2,25 miljoen ton microplastics per jaar en dat is veel hoger dan het RIVM eerder berekende. Het RIVM merkte daarbij wel op dat er veel onzekerheidsmarges zijn en dat het probleem nog nauwelijks onderzocht is.
Pinovo gaat uit van het volgende:
Deze relatief onbekende bron van de plasticsoep moet dringend nader onderzocht worden. Op basis van de nu al beschikbare kennis moeten internationale afspraken gemaakt worden om deze vorm van vervuiling te voorkomen. Door recycling van het gruis waarmee gestraald wordt, zoals in het systeem van Pinovo, kan op kosten bespaard worden waardoor er ook een economisch motief is om met deze vervuiling te stoppen.
Een groot probleem is dat de vervuiling in internationale wateren plaatsvindt, ver weg van controleurs of bevoegd gezag. De Plastic Soup Foundation vindt daarom dat plastic in verf internationaal aan banden moet worden gelegd.
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
Derde bijeenkomst over internationaal plasticverdrag wordt overschaduwd door mislukte onderhandelingen. Maar we gaan door.
Nieuwe maatregelen om plastic wegwerpartikelen terug te dringen niet stevig genoeg.
Gezondheidswetenschappers roepen op tot een sterk mondiaal plasticverdrag 21 november 2023 Lancering bij Plastic Verdrag In Nairobi lanceerde The Plastic […]