Europese supermarkten onder vuur in nieuw onderzoek
Grote Europese supermarkten kunnen en moeten veel meer doen om hun plasticgebruik terug te dringen.
Wat hebben we het allemaal, wereldwijd, voor onze kiezen gekregen. We werden hard teruggeworpen op onszelf en verloren – in het ergste geval – één of meer dierbaren. Als we op 31 december om middernacht het nieuwe jaar instappen, denk ik eerst aan alle mensen die we in 2021 voor altijd moeten missen. Daarna steek ik geen vuurwerk af, maar heel veel kaarsjes.
Maar er gebeurde meer in 2020.
De aarde warmde nog sneller op. Ook kwam er weer meer plastic in het milieu terecht, simpelweg omdat we elk jaar steeds meer plastic blijven produceren. Soms denk ik daarom dat mensen net als kikkers rustig blijven zitten in steeds heter wordend water en het gevaar pas doorhebben als het te laat is. Daarbij gaat het volgens de Britse schrijver en klimaatactivist Mark Lynas niet om de complexiteit van het probleem, maar om een vijandige houding tegenover de wetenschap, en een door sommige politici aangemoedigde anti-intellectuele houding.
Lynas zegt: ‘Onwetendheid is niet het gevolg van politiek à la Trump, het is de drijvende kracht erachter.’
Het is daarom nog steeds niet te laat om het tij te keren. Trump is ‘weg’ en we staan hopelijk aan de vooravond van een nieuw politiek klimaat, een Covid-vrije wereld en het besef dat je als kikker niet in het water hoeft te blijven zitten tot het te laat is.
Daarom hoop ik ook op jullie steun in 2021. Die hebben we heel hard nodig. Voor het uitvoeren van onze missie én de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.
Voor een leefbare wereld voor de generaties die na ons komen.
Grote Europese supermarkten kunnen en moeten veel meer doen om hun plasticgebruik terug te dringen.
In een ingezonden brief in Science bepleiten wetenschappers een productiestop van plastic; de enige manier om plasticvervuiling een halt toe te roepen.
Eén onverwacht verschijnsel van plastic is een nieuwe steensoort gevormd door smeltend plastic. Wat zijn dit voor stenen?
Europa lost belofte in en presenteert ’s werelds meest ambitieuze aanpak om gevaarlijke chemicaliën uit te bannen.