“Kunststof kleding levert misschien wel grootste bijdrage aan plastic soep”

Door één enkele wasbeurt komen een half tot twintig miljoen vezels vrij. Per jaar zijn dat in heel Nederland naar schatting 10 biljard vezels. Fleece is de grootste boosdoener. Van één gram fleece komen per wasbeurt 4000 vezeltjes vrij. Fleece wordt gemaakt van PET-flessen. Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “We dachten door PET te recyclen goed bezig te zijn, maar hebben in feite een grote bron van vervuiling gecreëerd”. De vezels komen via het riool in het oppervlaktewater terecht. Zeedieren krijgen de vezels binnen die zo in de voedselketen komen en daarna op ons bord.”

RTL-nieuws bracht als eerste de resultaten naar buiten van het Mermaids-onderzoek dat in het kader van Life+ wordt uitgevoerd in samenwerking met de Plastic Soup Foundation. De onderzoeksinstituten in Italië (Consiglio Nazionale delle Ricerche (Italië) en Spanje (LEITAT) hebben geanalyseerd hoeveel vezels loskomen bij het wassen van synthetische kleding in een doorsnee wasmachine.

“Van alle bronnen van vervuiling staat die door het wassen van plastic kleding wel heel erg bovenaan”, aldus Westerbos.

Kijk hier naar de uitzending.

Voor meer informatie over dit Europese onderzoeksprogramma: www.life-mermaids.eu