Revolutionair: Frankrijks ‘très simple’ alternatief voor verpakkingsplastic
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
Boyan Slat, de (inmiddels) ex-student die een grote installatie heeft ontworpen om de oceanen van drijvend plastic te ontdoen, heeft de plastic soep in kaart gebracht De afgelopen zomer is hij met 30 schepen van Hawaii naar California gevaren. De gegevens van de “Mega Expedition” moeten nog worden geanalyseerd, maar Slat vertelde de Volkskrant in een interview dat er meer grote stukken plastic aangetroffen dan verwacht. “Dit maakt opruimen des te urgenter”. Zijn organisatie, The Ocean Cleanup, doet volgend jaar een proef met een verkleinde versie van de installatie voor de kust van Japan.
Oceanografen en plastic soep-onderzoekers reageren overwegend sceptisch tot uiterst sceptisch. Marcus Eriksen (5Gyres) is een van hen. Hij doet al jaren onderzoek en heeft vele expedities achter de rug. Voor Eriksen gaat het om een technical fix. Hij noemt in Ecowatch enkele bezwaren in een recent gepubliceerd commentaar. Zo heeft Slat volgens hem onvoldoende rekening gehouden met de ecologische gevolgen. De drijfarmen van de installatie zullen ook drijvende organismen treffen als bijvangst.
Het enige dat volgens Eriksen echt helpt, is het probleem bij de bron aanpakken om te voorkomen dat er plastic in zee terecht komt.
Wie gelijk heeft, Eriksen of Slat, of misschien wel beiden, zal blijken.
Foto: American Sailing Association (ASA)
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
Misschien hebben jullie inmiddels Seaspiracy gezien, een nieuwe en schokkende documentaire over de commerciële visvangst, maar ook over plasticvervuiling. We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen oproept, misschien ook over ons.
Op microplastics kunnen biologische ziekteverwekkers (pathogenen) en antibioticaresistente bacteriën groeien. Dat dit een potentieel gevaar is voor de gezondheid van mens en dier, is al langer bekend. Maar nu blijkt dat een veel toegepaste waterzuiveringstechniek bijdraagt aan de verspreiding van potentiële ziekteverwekkers via microplastics.
Akkerbouwers mogen vanaf 1 april geen compost meer gebruiken met het label Keurcompost. Er zit namelijk te veel plastic in. Dit verbod is onlangs uitgevaardigd door VVAK, ofwel Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw.