, ,

Zwerfafval grootste ergernis Nederlander

Hilversum, 24 oktober 2016 – Zwerfafval is Nederlands grootste ergernis. Storende openbare verlichting staat op nummer twee. De nieuwste rangorde van grootste ergernissen kwam tot stand op basis van 1,9 miljoen klachten die in 2015 bij gemeenten in Nederland binnenkwamen. De gegevens van 217 gemeenten (1,4 miljoen klachten) zijn door RTLBuurtfacts op een rij gezet.

In totaal gaat het om ruim 5200 meldingen per dag of bijna 4 per minuut. De klachten over afval en zwerfafval zijn samengenomen en staan met 29,1% ver bovenaan op nummer 1. Dit wil zeggen dat gemiddeld elke minuut iemand over dit probleem bij een gemeente klaagt. Burgers storen zich “mateloos aan vervuilde plantsoenen en overvolle afvalbakken”, aldus Buurtfacts.

In Amsterdam gaat zelfs 43% (45359 klachten) van de klachten over afval en zwerfafval, tegen bijvoorbeeld 1% over hondenpoep (734 klachten). Dat het percentage in Amsterdam veel hoger is dan het landelijk gemiddelde heeft ongetwijfeld te maken hebben met de vele toeristen in de stad. Vooral fastfoodverpakkingen, blikjes en plastic flesjes worden op straat en in de grachten teruggevonden.

Interessant is dat Buurtfacts ook heeft gekeken wanneer er wordt geklaagd. Bij mooi weer zijn mensen vaker buiten. Dan wordt afval niet alleen meer waargenomen (wat tot klachten leidt) maar wordt er ook meer rotzooi gemaakt. Juni en juli blijken de maanden met de meeste klachten over zwerfvuil te zijn. Tot de klachten horen ook overvolle afvalbakken. Die zijn zo vol vanwege het volume van de blikjes en de flesjes. Dus zelfs wanneer mensen hun afval netjes in de afvalbakken doen, kan dat tot klachten leiden wanneer de bakken niet frequent door de gemeente geleegd worden.

De statistiek is feitelijk één groot pleidooi voor uitbreiding van statiegeld. Want met statiegeld worden de (drank)verpakkingen teruggebracht naar de winkels en belanden ze niet op straat.

Foto: bredavandaag.nl