VERBOD OP HET VERSCHEPEN VAN PLASTIC AFVAL NAAR BUITEN DE EU
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
Amsterdam, 17 januari 2017. Staatsecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu heeft een nieuw onderzoek naar statiegeld aangekondigd. Haar partij (PvdA) had daar in de Tweede Kamer om gevraagd. Het gaat specifiek om de invoering van statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Omdat er nu geen statiegeld op zit, vind je ze overal terug als zwerfafval in de openbare ruimte. Zwerfafval is Nederlands grootste ergernis en draagt bij aan de plastic soep. Daarnaast kost het de gemeentes veel om de troep op te ruimen.
Het onderzoek moet in 2018 afgerond zijn, op het moment dat een alternatief voor statiegeld ook geëvalueerd wordt. Dit alternatief, Schoon Belonen, bestaat uit kleinschalige pilots waar scholieren of clubleden beloond worden voor het inleveren van flesjes en blikjes. Meer dan 80 gemeenten doen mee, maar per gemeente gaat het slechts om enkele scholen of sportverenigingen, die primair hun eigen terreintjes schoonhouden.
Het inleveren van flesjes en blikjes met statiegeld in supermarkten biedt veel voordelen. Het voorkomt dat afval op straat en in het milieu terecht komt en dat gemeenten voor de opruimkosten opdraaien. Bij statiegeld gaat het om schone retourstromen waarvan je – bijvoorbeeld – weer 100% recyclaat plastic flessen kan maken. Dat kan via Plastic Heroes niet: de ingezamelde plastics worden centraal gescheiden op soort, een klein deel wordt hergebruikt en de rest verbrand. Dat er langs deze weg vooral inferieure producten van gemaakt worden, heet downcycling.
De lobby tegen statiegeld (een bundeling van frisdrankfabrikanten en supermarkten) is erg machtig. Deze coalitie bepleit afschaffing van statiegeld op de 1,5 liter fles (tot nu toe niet gelukt) en wist uitbreiding van statiegeld op kleine flesjes en blikjes uit te stellen (tot nu toe wel gelukt). Het gaat deze partijen vooral om een eigen financieel voordeel. Milieukosten worden afgewenteld op de belastingbetaler en zwerfvuil is een gedragsprobleem van de consument.
Statiegeld is een hoofdpijndossier voor het Ministerie, het onderwerp is sterk gepolitiseerd. Alle belanghebbenden zullen dus uiterst kritisch kijken naar dit nieuwe onderzoek. Van groot belang is daarom dat Dijksma garandeert dat alle gegevens volstrekt onafhankelijk worden gepresenteerd en beoordeeld.
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “We vinden het positief dat de Staatssecretaris statiegeld op kleine flesjes en blikjes onafhankelijk wil laten onderzoeken. Een eenduidige landelijke oplossing is hard nodig. Hoe succesvol sommige pilots van Schoon Belonen ook kunnen blijken te zijn, ze zullen er bijvoorbeeld nooit voor zorgen dat de flesjes en blikjes op gevaarlijke plaatsen, zoals langs snelwegen, opgeruimd worden. In Duitsland is statiegeld op kleine PET-flessen een groot succes; bijna 100% wordt ingeleverd. De financiële prikkel van statiegeld zorgt daar voor een significante vermindering van zwerfvuil.”
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
Derde bijeenkomst over internationaal plasticverdrag wordt overschaduwd door mislukte onderhandelingen. Maar we gaan door.
Nieuwe maatregelen om plastic wegwerpartikelen terug te dringen niet stevig genoeg.
Gezondheidswetenschappers roepen op tot een sterk mondiaal plasticverdrag 21 november 2023 Lancering bij Plastic Verdrag In Nairobi lanceerde The Plastic […]