Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Hilversum, 22 januari 2017. We streven naar een duurzame economie en gesloten kringlopen waarbij geen plastic weglekt naar het milieu. Wie de consequenties van de globalisering tot zich door laat dringen, realiseert zich dat dat streven een wassen neus is. Nooit eerder in de geschiedenis waren er namelijk zoveel producten te koop voor zo weinig geld. Dankzij de globalisering is de productie van speelgoed en heel veel prullaria geconcentreerd in landen waar de lonen het laagst zijn. Plastic is het wondermiddel van de massaproductie. VPRO programma De Prijsvechter laat zien wat de gevolgen zijn voor de plastic soep. Bekijk hier de betreffende aflevering terug.
Onze winkels liggen vol met spotgoedkope hebbedingetjes. Je voelt je een dief van je eigen portemonnee als je zo’n koopje laat liggen. Deze producten worden massaal ingekocht in landen met goedkope arbeidskrachten. Vaak is dat China. Hoe groter de order, des te lager de stukprijs. Winkelketens nemen met een kleine marge genoegen. Het gaat ze niet om de winst per item, maar om de aantallen die verkocht worden. Als die hoog zijn, is er nog altijd winst. We worden hierdoor overspoeld met onnodige en onduurzame producten. Het zijn producten die nooit lang meegaan en die we vaak niet echt nodig hebben. De consument zal het worst wezen. Die denkt met zijn portemonnee. Een vervangend product is immers spotgoedkoop. Onze wegwerpmaatschappij wordt geregeerd door dumpprijzen.
Presentator Roland Duong ging mee met Dana Winograd van Plastic Free Seas in Hong Kong. Ze voeren met een bootje naar een afgelegen kust. Daar bracht het programma de keerzijde van ons koperswalhalla in beeld. De onontkoombare boodschap is dat we ons milieu kapot kopen.
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.