, , , ,

71 procent minder plastic tassen

Sinds 1 januari 2016 is het in Nederland verboden om plastic tassen gratis te verstrekken. Het aantal plastic tassen is daardoor met 71% verminderd. Dat blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek door Smartagent Marketresponse (SAMR), in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

SAMR onderzocht wat het effect is van het verbod en hoe warenhuizen, food-retailers en markthandelaren het ervaren. Over het algemeen zijn retailers positief over het verbod. Ze vinden het goed dat er gegeven wordt aan het milieu en dat er bewustwording gecreërd wordt bij de klanten door hen voor de tasjes te laten betalen.

Onvrede erover komt vooral voor in de food-retail en de markthandel. Hier speelt mee dat sommige producten hygiënisch verpakt moeten worden en dat dit vaak moeilijk zonder plastic. Aan de andere kant zien deze ondernemers wel vaker dat klanten een eigen tas meenemen dan klanten in warenhuizen. De verklaring is dat in warenhuizen vaker impulsaankopen gedaan worden.

SAMR vroeg de retailers naar hun ideeën om het aantal verstrekte tasjes nog verder te verminderen. Aangegeven werd dat klanten nog meer gestimuleerd kunnen en moeten worden om een eigen tas mee te nemen. Tot de genoemde mogelijkheden behoren een wettelijk hogere prijs per tas, tassen met statiegeld of een totaal verbod op het verstrekken van plastic tassen.