Revolutionair: Frankrijks ‘très simple’ alternatief voor verpakkingsplastic
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
Amsterdam, 20 april 2017 – Niet alleen de 5 wereldzeeën zijn vervuild met plastic. Ook delen van de Noordelijke IJszee zitten er vol mee; tot wel honderdduizenden stukjes per vierkante kilometer. Onderzoekers spreken zelfs over de zesde ‘garbage patch’ in het rapport dat deze week gepubliceerd is in het vakblad Science Advances.
Een internationaal team van oceanografen ging in 2013 op expeditie naar het poolgebied om daar de plastic vervuiling in kaart te brengen. Ze ontdekten dat de vervuiling niet gelijkmatig verspreid is. Een groot deel van het water rondom de Noordpool is zo goed als plasticvrij. Dat is vooral het geval ten noorden van Canada en Siberië.
Tussen Groenland en Nova Zembla blijkt de concentratie afval echter veel groter dan verwacht. De onderzoekers schatten dat er rond de 300 miljard stukjes plastic in de Noordelijke IJszee drijven. Het gaat hier vooral om kleine plastics niet groter dan een rijstkorrel.
“Een deel van ons eigen plastic eindigt in de Noordelijke IJszee”, zegt oceanograaf Erik Sebille van de Universiteit Utrecht vandaag in een dialoog met Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup tijdens een uitzending van BNR Nieuwsradio. Het meeste Arctische plastic blijkt afkomstig uit de westerse wereld. Afval dat via de oostkust van de Verenigde Staten en de westkust van Europa in zee terechtkomt, wordt met de golfstroom naar het Noordpoolgebied meegevoerd.
De bevindingen komen overeen met computermodellen die dit effect eerder al voorspelden. Volgens de gehanteerde stromingsmodellen zou vermindering van de Europese plasticvervuiling de hoeveelheid plastic in de Noordelijke IJszee flink kunnen reduceren.
In Frankrijk is de refill-revolutie begonnen. Dankzij een nieuwe wet kun je daar straks in de supermarkt plasticvrij boodschappen doen. En dat is fantastisch nieuws!
Misschien hebben jullie inmiddels Seaspiracy gezien, een nieuwe en schokkende documentaire over de commerciële visvangst, maar ook over plasticvervuiling. We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen oproept, misschien ook over ons.
Op microplastics kunnen biologische ziekteverwekkers (pathogenen) en antibioticaresistente bacteriën groeien. Dat dit een potentieel gevaar is voor de gezondheid van mens en dier, is al langer bekend. Maar nu blijkt dat een veel toegepaste waterzuiveringstechniek bijdraagt aan de verspreiding van potentiële ziekteverwekkers via microplastics.
Akkerbouwers mogen vanaf 1 april geen compost meer gebruiken met het label Keurcompost. Er zit namelijk te veel plastic in. Dit verbod is onlangs uitgevaardigd door VVAK, ofwel Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw.