, , , ,

Veel plastic in Noordelijke IJszee

Amsterdam, 20 april 2017 – Niet alleen de 5 wereldzeeën zijn vervuild met plastic. Ook delen van de Noordelijke IJszee zitten er vol mee; tot wel honderdduizenden stukjes per vierkante kilometer. Onderzoekers spreken zelfs over de zesde ‘garbage patch’ in het rapport dat deze week gepubliceerd is in het vakblad Science Advances.

Een internationaal team van oceanografen ging in 2013 op expeditie naar het poolgebied om daar de plastic vervuiling in kaart te brengen. Ze ontdekten dat de vervuiling niet gelijkmatig verspreid is. Een groot deel van het water rondom de Noordpool is zo goed als plasticvrij. Dat is vooral het geval ten noorden van Canada en Siberië.

Tussen Groenland en Nova Zembla blijkt de concentratie afval echter veel groter dan verwacht. De onderzoekers schatten dat er rond de 300 miljard stukjes plastic in de Noordelijke IJszee drijven. Het gaat hier vooral om kleine plastics niet groter dan een rijstkorrel.

“Een deel van ons eigen plastic eindigt in de Noordelijke IJszee”, zegt oceanograaf Erik Sebille van de Universiteit Utrecht vandaag in een dialoog met Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup tijdens een uitzending van BNR Nieuwsradio. Het meeste Arctische plastic blijkt afkomstig uit de westerse wereld. Afval dat via de oostkust van de Verenigde Staten en de westkust van Europa in zee terechtkomt, wordt met de golfstroom naar het Noordpoolgebied meegevoerd.

De bevindingen komen overeen met computermodellen die dit effect eerder al voorspelden. Volgens de gehanteerde stromingsmodellen zou vermindering van de Europese plasticvervuiling de hoeveelheid plastic in de Noordelijke IJszee flink kunnen reduceren.