, , ,

Verbod op plastic tasjes en wegwerpservies op de Balearen

De regering van de Spaanse eilandengroep Balearen, waar onder andere Mallorca en Ibiza deel van uitmaken, wil de hoeveelheid afval en vervuiling op de eilanden verminderen. Er is een verbod aangekondigd op plastic tasjes en wegwerpservies.

Vanaf januari 2019 is distributie van single use plastic tasjes verboden op de Balearen. Niet alle plastic tasjes vallen echter onder het verbod. Het is nog wel toegestaan om flinterdunne doorzichtige tasjes zonder handvatten te verstrekken. Vergelijkbaar zijn de zakjes die in Nederland gebruikt worden om in de supermarkt groenten en fruit in te stoppen.

Een jaar later, vanaf januari 2020, zal het ministerie van landbouw en milieu de verkoop en distributie van wegwerp plastic servies verbieden. Onder deze wet vallen op dit moment alleen plastic borden, bekers en bakjes of kopjes. Plastic bestek wordt nog buiten beschouwing gelaten.

In september 2016 kwam Frankrijk als eerste land ter wereld met een wetsvoorstel voor een verbod op plastic wegwerpservies. Ook deze wet gaat in vanaf 2020. Sinds het Nederlandse verbod op het verstrekken van gratis plastic tasjes in 2016, is het aantal verkochte tasjes met 80 procent gedaald.