Spinnenwebben analyseren op afgevangen microplastics – een nieuwe onderzoeksmethode
Hoe sterk de lucht vervuild is met microplastics kan blijken uit analyse van spinnenwebben. Want die vangen niet alleen insecten.
Fotografe Lizette Schaap wil met haar nieuwe fotoserie ‘Seafood’ meer bewustwording creëren voor de plastic soep.
Schaap (1987), in 2015 afgestudeerd aan de Fotoacademie in Amsterdam, maakt werk wat vaak beschreven wordt als ‘simplistisch, creatief en surrealistisch’. Ze is geïnspireerd in maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid en consumptie. Ze werkt in opdracht onder meer voor Het Parool, De Volkskrant en De Correspondent. Daarnaast doet ze ook haar eigen projecten.
Lizette liet zich voor deze fotoserie inspireren door de plastic soep en de Plastic Soup Foundation. In Seafood komen onder andere de onderwerpen microbeads, microvezels uit kleding en het gevaar voor dieren terug.
Een deel van haar fotoserie zal tentoongesteld worden op het tweejaarlijkse Fotofestival Naarden dat gehouden wordt van 20 mei tot en met 18 juni. De tentoonstelling zal te bewonderen zijn op festivallocatie The Fence en bestaat uit een groot canvas met zes beelden van 100×70 centimeter. Een passepartout voor het festival kost €19,50, daarmee zijn alle acht locaties te bezoeken, gedurende het gehele festival. Kinderen t/m 14 jaar kunnen het festival gratis bezoeken.
Hoe sterk de lucht vervuild is met microplastics kan blijken uit analyse van spinnenwebben. Want die vangen niet alleen insecten.
Microplastics kom je tegen in teerklompen op de kust van de Canarische Eilanden. De nieuwe vorm van plasticvervuiling wordt plasticar genoemd.
De plasticvrije shampoo bar verovert de markt. Maar er is een bedrijf dat hardnekkig vasthoudt aan de plastic flacon.
In Krommenie stond het jubileum schooljaar in het teken van de aanpak van het wereldwijde plasticprobleem.