eiland
, ,

Onbewoond eiland bezaaid met 18 ton plastic

Ook de meest afgelegen plekken op aarde zijn vervuild met plastic. Dat blijkt uit de enorme hoeveelheden plastic die gevonden zijn op Henderson Island, een stipje land midden in de Stille Oceaan. Uit een strandsurvey, uitgevoerd door de University of Tasmania en de UK’s Royal Society for the Protection of Birds, blijkt dat er bijna 18 ton plastic op het eiland ligt.

De onderzoekers liepen met een 360 graden camera over het strand en hebben zo de vervuiling lands de kust van Henderson in kaart gebracht. Dit is nu ook terug te zien via Google Street View. Ze schatten dat er maar liefst 38 miljoen stukken plastic op het kleine eilandje verspreid liggen. Het grootste gedeelte van het plastic, ongeveer 68%, is niet direct zichtbaar maar ligt begraven onder het zand. Hoeveelheden tot aan 4500 per vierkante meter werden ontdekt op 10 centimeter onder het oppervlak.

Het resultaat is schokkend, maar niet verrassend volgens wetenschappers. Door de ligging, midden in de South Pacific Gyre, spoelen er elke tot wel 13.000 nieuwe stukken plastic aan. “Deze ontdekking is bijzonder omdat plastic op onbewoonde eilanden zelden wordt opgeruimd”, legt oceanograaf Erik Van Sebille uit in een artikel van NOS. Volgens hem spoelt er ook veel plastic aan op de Nederlandse stranden. Dat valt echter niet op, omdat de commerciële stranden regelmatig schoongemaakt worden. “In Henderson zie je precies wat 50 jaar consumptiemaatschappij kan doen.”

Klik hier voor meer informatie over de gyres en hotspots in de oceaan en hoe  plastic zich daar verzamelt.