Van statiegeld op blik naar blik op statiegeld
Goed nieuws. Na jarenlange strijd zullen blikjes in het zwerfvuil verdwijnen dankzij statiegeld. De volgende stap is statiegeld op veel meer verpakkingen.
De oevers van de Nederlandse rivieren liggen vol met zwerfafval, maar er is nog weinig bekend waar het allemaal vandaan komt. In Gelderland is nu onderzoek gestart om de herkomst van al dat afval te achterhalen. Omroep Gelderland interviewde Koen van Loon van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) Gelderland over het project “Schone Rivieren”.
IVN, de Plastic Soup Foundation en Stichting de Noordzee gaan samenwerken om de toevoer van plastic via rivieren aan de bron te stoppen. Rivieren zijn volgens Van Loon een belangrijke factor bij het ontstaan van plastic soep in de oceanen. “Een heel groot deel van het afval stroomt uiteindelijk naar de Noordzee en een groot gedeelte van de plastic soep komt uit rivieren”, zegt hij tegen Omroep Gelderland.
Het onderzoek gaat 5 jaar duren. Naast het opruimen van de rivieroevers van de Maas en Waal met vrijwilligers, gaan deze vrijwilligers ook met een gestandaardiseerd protocol het afval in en langs rivieren tellen en indelen in categorieën.
Zodra er meer bekend is over de herkomst van het afval, kunnen de vervuilers beter opgespoord, betrokken en aangesproken worden om oplossingen te zoeken voor lekkage van plastic afval naar het milieu. Met acties gericht op het publiek, bedrijfsleven en beleidsmakers, willen de drie organisaties ervoor zorgen dat er geen afval meer in de rivieren en uiteindelijk in zee terechtkomt.
Goed nieuws. Na jarenlange strijd zullen blikjes in het zwerfvuil verdwijnen dankzij statiegeld. De volgende stap is statiegeld op veel meer verpakkingen.
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.