New Zealand Nieuw-Zeeland frisdrankbedrijven soft drink companies
,

Campagne voor statiegeld in Nieuw-Zeeland

Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw hebben veel frisdrankmerken de traditionele glazen flessen vervangen door een plastic variant. Daarmee verdween, onder andere in Nieuw-Zeeland, ook het ophaalsysteem van die tijd de zogenaamde bottle drives. The Entrust Foundation, die zich inzet voor een duurzame maatschappij, wil daar iets aan doen en voert nu The Kiwi Bottle Drive-campagne.

Met deze campagne pleit de organisatie bij de regering voor de invoering van statiegeld op drankverpakkingen. In Nieuw-Zeeland worden elk jaar 2 miljard plastic flessen verkocht. Daarvan wordt hooguit 40% gerecycled. De overige 60% komt op vuilnisbelten terecht of eindigt als zwerfafval in het milieu. Waarde toekennen aan plastic flesjes door er statiegeld over te heffen is een uitstekend middel om recyclingcijfers te verhogen en zwerfafval te verminderen.

The Entrust Foundation vindt dat Nieuw-Zeeland wat dat betreft achterloopt op de rest van de wereld. In Duitsland wordt 98% van de plastic flessen gerecycled dankzij statiegeld en in buurland Australië wordt vanaf 2018 een statiegeldsysteem geïntroduceerd. Daarnaast staat 91% van de bevolking achter een dergelijk systeem en staat 90% van de gemeenten positief tegenover statiegeld.

Op 24 september zijn er verkiezingen in Nieuw-Zeeland. The Entrust Foundation hoopt dat een van de ‘statiegeld-vriendelijke’ partijen gekozen wordt. Ondertussen kunnen mensen meedoen aan ‘Message in a Bottle’, een van de onderdelen van The Kiwi Bottle Drive. Op de website kun je etiketten printen met het adres van het Ministerie van Milieu waarmee je gratis een pakketje, in dit geval een plastic fles, kunt opsturen. Op het etiket is ook ruimte om een korte boodschap te schrijven over waarom de regering statiegeld zou moeten invoeren.