Van statiegeld op blik naar blik op statiegeld
Goed nieuws. Na jarenlange strijd zullen blikjes in het zwerfvuil verdwijnen dankzij statiegeld. De volgende stap is statiegeld op veel meer verpakkingen.
Met de hulp van ruim 2.700 vrijwilligers heeft Stichting De Noordzee tussen 1 en 15 augustus de Nederlandse kust schoongemaakt tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour. Al deze mensen hebben in totaal 14.929 kilo afval van de stranden geraapt.
Het grootste deel van het afval was plastic. Visnetten, drankverpakkingen, doppen, ballonnen werden veel gevonden. Maar ook veel kleine stukjes plastic, die al helemaal verweerd zijn en daardoor bijna niet te zien met het blote oog. Daarnaast hebben de vrijwilligers ook bijzondere dingen gevonden langs het strand. De top 3 ‘bijzondere items’ bestond uit een matras, een oefenbom van defensie en een negatieve zwangerschapstest.
De hoeveelheden afval van deze en de afgelopen edities van de Cleanup Tour lopen uiteen. Dit jaar is er minder afval opgeruimd dan vorig jaar (19.203 kilo), maar meer dan tijdens de editie van 2015 (11.555 kilo). Deze verschillen zijn afhankelijk van factoren zoals wind, stromingen, de hoeveelheid strandgangers of andere schoonmaak initiatieven.
Volgens Stichting De Noordzee blijkt uit de resultaten van deze en voorgaande schoonmaakacties dat het nog steeds hard nodig is het strand op te blijven ruimen. De Plastic Soup Foundation, die tijdens de laatste etappe meegelopen heeft, is van mening dat hoewel het zeker zinvol is om schoon te maken, het nog belangrijker is om te voorkomen dat plastic in het milieu, water en uiteindelijk in zee terechtkomt.
“De resultaten van ons officiële afvalonderzoek, dat wij sinds 2004 uitvoeren, laten zien dat er nog steeds gemiddeld 375 afval-items op elke 100 meter strand liggen. De Boskalis Beach Cleanup Tour blijft hard nodig om mensen bewust te maken en de hoeveelheid afval op het strand en in zee terug te dringen om zo de mooie natuur van onze Noordzee te beschermen en behouden”, zegt Floris van Hest, directeur van Stichting de Noordzee, in een persbericht.
Goed nieuws. Na jarenlange strijd zullen blikjes in het zwerfvuil verdwijnen dankzij statiegeld. De volgende stap is statiegeld op veel meer verpakkingen.
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.