Eerste Seabin in jachthaven Almere

Almere, 23 november 2017 –  Marina Muiderzand in Almere kreeg op vrijdag 17 november j.l. als eerste jachthaven in Nederland de Seabin geïnstalleerd. Pete Ceglinski, CEO en bedenker van het Seabin Project, was hierbij zelf aanwezig. Onze Innovations & Solutions manager Harmen Spek ging langs en deed verslag.

In havens ontstaan altijd wel hotspots waar veel afval zich verzameld, de Seabin is een bijzondere innovatie waarbij de focus juist ligt op plastic bestrijding voor haven gebieden. De installatie gebruikt een lichte pomp om een onderdruk te creëren waardoor de Seabin zakt en het oppervlaktewater over de rand van de ‘bin’ stroomt. Met deze stroming trekt het water ook drijvend afval over de rand mee de opvang emmer in.

Pete Ceglinski heeft met zijn team een bijzonder stukje techniek opgeleverd en vertelt hierbij een mooi verhaal: ‘zijn Seabin is niet perfect’ maar zal, wanneer geplaatst op de juiste locatie, een enorm verschil maken in het terugdringen van drijfafval. Dit hebben wij met eigen ogen mogen aanschouwen. Met zijn team werkt hij doorlopend aan verbeteringen en kijkt hij naar bredere mogelijkheden om de Seabin wereldwijd in te gaan zetten.

Marina Muiderzand neemt als recreatieve haven doorlopend het voortouw om op vele milieuthema’s het verschil te maken in de regio, zo ook op het thema plastic vervuiling. De PSF is nauw verbonden met Marina Muiderzand en feliciteert eigenaar Nanke den Daas en haar team dan ook van harte met deze nieuwe aanwinst.