The Great Bubble Barrier; open dag in Kampen

Amsterdam, 17 november 2017 – Wie op zaterdag 18 november tussen 10.00 en 16.00u de pilot van de Great Bubble Barrier in de IJssel bij Kampen bekijkt, kan wel eens getuige zijn van een vinding die de wereld gaat veroveren. De uitvinding om plastic afval uit rivieren af te vangen, zou de mogelijkheid bieden om op even eenvoudige als goedkope manier de strijd tegen de plastic soup aan te gaan. Rivieren die in zee stromen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het plastic in de oceanen. Deze uitvinding kan in principe in alle stromend waterwegen worden toegepast.

Het gaat om buizen die diagonaal op de rivierbodem gelegd worden. Uit gaatjes komen bellen die een scherm vormden dat plastic afval tegenhoudt. De bellen veroorzaken een opwaartse stroming waardoor het plastic naar boven komt drijven. De stroming van de rivier helpt het plastic naar de kant te sturen, waar het gemakkelijk kan worden opgeruimd. Vissen zwemmen moeiteloos door de bellen heen en de scheepvaart wordt niet gehinderd. Na experimenten op laboratorium schaal wordt het systeem in de IJssel voor het eerst onder reële omstandigheden getest.

De Plastic Soup Foundation is partner van The Great Bubble Barrier en reikte afgelopen oktober de Plastic Soup Terrine uit aan de drie bedenkers. De PSF steunt ook de oproep tot crowdfunding om het systeem verder te testen en op te schalen.