Belgische Fedpack blundert in Vlaams parlement


Amsterdam, 24 december 2017
– In Wallonië en in Brussel is er een verbod op de plastic draagtas, maar in Vlaanderen nog niet. Tijdens een hoorzitting op 12 december in het Vlaams parlement over de invoering van een verbod, hield Jan Goesaert, voorzitter van de federatie van de verpakkingsindustrie Fedpack een pleidooi vóór de plastic zak in winkels. “Die verschrikkelijke beelden van eilanden van plastic in de oceanen komen niet van hier, die oceanen liggen niet in Europa”. De EU Plastic Bag Directive uit 2015 bepaalt dat lidstaten het gebruik van de lichtgewicht plastic tas drastisch moeten reduceren. Vlaanderen loopt hopeloos achter met het nemen van maatregelen.

Fedpack zou komen uitleggen welke alternatieven voor de plastic tas beschikbaar zijn. In plaats daarvan kregen de parlementariërs te horen dat olie, de grondstof voor plastic, vrijwel onbeperkt beschikbaar is. Zie bijvoorbeeld het bericht hierover in Nieuwsblad. Later gaf de voorman aan “fout begrepen” te zijn en “niet tegen, maar vóór een beperking van plastic te zijn”.

Deze ontluisterende gang van zaken laat vooral zien hoe conservatief de Vlaamse verpakkingsindustrie in feite is. Alles is gericht op business as usual, op afschuiving van de milieukosten op de maatschappij en toekomstige generaties, en dat de burger zich verantwoordelijk moet gedragen door geen tasjes op straat achter te laten. Van deze voorman kreeg de burger nóg een verwijt. Belgen die een verbod van de plastic tas bepleiten zijn oliedom, omdat “de opinie van de consument is gevormd door wat ze op televisie zien, die plastic oceanen”.

Luister hier naar wat Jan Goesaert precies zei tijdens deze hoorzitting.