Jumbo omarmt Natural Branding

Amsterdam, 7 juni 2018 –  Jumbo gaat deze zomer als supermarktketen plastic verpakkingen terugdringen door gebruik te maken van natural branding. Dit is de techniek waarbij met laserlicht groente en fruit gemerkt wordt door het weghalen van wat pigment uit het buitenste laagje van de schil. Jumbo begint met de biologische groenten gember, flespompoen en courgette en kijkt welke andere producten voor de lasertechniek in aanmerking komen. Het initiatief komt op het moment dat er steeds meer aandacht is voor het terugdringen van eenmalig verpakkingsplastic. Hoogvliet en Albert Heijn experimenteren al met deze techniek.

De Nederlandse biologische groothandel, Eosta in Waddinxveen, brandmerkt al enige jaren groente en fruit. Eosta-duurzaamheidsmanager Michaël Wilde: “Wij zijn erg blij dat een grote partij als Jumbo deze technologie gaat gebruiken. Uit ervaring weten wij niet alleen hoe effectief natural branding is, maar ook hoe positief de consument hierop reageert.”

Jumbo streeft naar verduurzaming van haar aanbod Nederlandse aardappelen, groenten en fruit. Wanneer plantaardige producten aan bepaalde eisen voldoen, zoals teelt met veel minder gewasbeschermingsmiddelen, kunnen deze het internationale PlanetProoflabel krijgen, dat per 1 januari 2019 het Nederlandse Milieukeur label vervangt. Het achterwege laten van verpakkingsplastic komt echter niet voor als afzonderlijk duurzaamheidscriterium in het certificatieschema. Het nieuwe PlanetProoflabel formuleert wel eisen aan kunststof verpakkingen zelf. Zo is gebruik van PVC verboden en mag vanaf 1 januari geen zwart plastic meer worden gebruikt.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Wij feliciteren Jumbo van harte met deze belangrijke stap in de richting van verpakkingsvrije producten. We hopen niet alleen dat het veel navolging krijgt, maar ook dat via duurzaamheidslabels het gebruik van eenmalige plastic verpakkingen ontmoedigd zal gaan worden. Dat dit nu nog niet gebeurt, is een gemiste kans.”


Lees ook: Voedselverspilling en plastic afval gaan hand in hand