, ,

Lancering Health Campagne: Start Plastic Diet

Amsterdam, 8 juni 2018 – Plastic kan leiden tot kanker, hartfalen en Alzheimer

Chemicaliën in plastic kunnen kanker, hartfalen, Alzheimer, dementie, Parkinson, artritis en onvruchtbaarheid veroorzaken en zelfs ongeboren baby’s in de baarmoeder beschadigen.

Wetenschappelijk bewijs stapelt zicht op. Het is onmogelijk om te negeren en alles wijst in dezelfde richting. Plastic is overal: plastic deeltjes, nanoplastics en microplastics zitten in ons voedsel, in ons drinken (kraanwater en flesjes) en in de lucht die we inademen. Bijvoorbeeld minuscule afgesleten deeltjes van autobanden in de lucht en microvezels uit synthetische kleding. Zelfs cosmetica bevat plastic: lipstick, mascara, nagellak, anti-rimpelcrème. De lijst gaat door en door.

Genoeg is genoeg

Daarom lanceert de Plastic Soup Foundation (PSF) vandaag op World Oceans Day haar nieuwe campagne. Emotioneel en scherp. Het hoofdbeeld van de campagne is een baby. Echter, een baby gemaakt van plastic afval uit de oceaan. De plastic baby is een symbool. Als we nu niet snel fermere actie ondernemen, dan zadelen we onze kinderen en kleinkinderen op met ons plastic afvalprobleem. We vergiftigen letterlijk toekomstige generaties.

Over de nadelige effecten van plastic op de menselijke gezondheid is nog onvoldoende bekend. Maar wat tot dusver bekend is, is ronduit alarmerend. Daarom roept de Plastic Soup Foundation bedrijven en overheden op om veel meer wetenschappelijk onderzoek te starten en te financieren. Om antwoorden te krijgen en mensen beter te beschermen tegen de schadelijke effecten van plastic.

Wat de wetenschappers zeggen

Een van de meest prominente milieuwetenschappers van de laatste drie decennia is professor Susan Shaw, hoogleraar Environmental Health Sciences aan de New York State University.

“Het is noodzakelijk dat we inzicht krijgen in de mate waarin toxische chemicaliën, plastics en opwarming van de aarde op elkaar inspelen en de menselijke gezondheid schaden. Dit is de frontlijn van de hedendaagse wetenschap. Hier kan de wetenschap bijdragen aan duurzaam leven in de toekomst.”

 Dr Shaw is een pionier op het gebied van onderzoek naar oceaanvervuiling, olierampen, plastics en klimaatverandering. Haar onderzoek is erkend door de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap en heeft grote invloed op de publieke opinie. Ze heeft onder meer bekendheid verkregen door haar duik als onderzoeker in de Golf van Mexico kort na de olieramp met het BP-boorplatform Deepwater Horizon in 2010. Zij ziet plastic vervuiling als de grootste olieramp in de geschiedenis, omdat olie de belangrijkste grondstof is van plastics.

 Dr Heather Leslie, senior onderzoeker aan de afdeling Milieu en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, onderschrijft de urgentie.

“De gevaren van plastic deeltjes voor de gezondheid van mensen krijgen we door een reeks van onderzoeken steeds meer in beeld. Plastic afval is een hardnekkig probleem van de oceaan, maar het is tijd dat het erkend wordt als een probleem voor de gezondheid.”

Niet alleen een probleem, ook een oplossing

De Plastic Soup Foundation agendeert niet alleen de wereldwijde risico’s als gevolg van het gebruik van plastics. PSF richt zich ook op oplossingen. PSF wil onze overconsumptie van plastic verminderen. Niet door alle plastics te verbieden, maar door te starten met een ‘plastic diet’.

Wat is een plastic diet?

 Maria Westerbos, directeur en oprichter van de Plastic Soup Foundation, is vandaag in New York ter gelegenheid van World Oceans Day, een initiatief van de Verenigde Naties.

“We kunnen allemaal minder plastic consumeren. Als individu, als familie, als bedrijf. Op de website startplasticdiet.org bieden we advies en tips voor iedereen hoe je je plastic gebruik kunt verminderen. Natuurlijk door minder plastic tassen te gebruiken, maar ook door je eigen koffiemok mee te nemen naar je favoriete koffietentje of je werkplek. Je kunt ook stoppen met het eten van kauwgom. Wat veel mensen niet weten is dat de meeste kauwgoms zijn gemaakt van plastic met een smaakje erin. Elk klein beetje helpt. Door je er alleen al van bewust te zijn maak je al verschil. Plastic diet is een beweging. Een revolutie. De hele wereld moet op plastic dieet.”

Plastic Diet Ambassadors

Diverse internationaal bekende ambassadeurs ondersteunen de gezondheidscampagne van PSF, waaronder de DJ/producer Oliver Heldens en tweevoudig Olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe.

De Plastic Soup Foundation

De Plastic Diet is een initiatief van de Plastic Soup Foundation, opgericht in 2011 met een heldere missie: NO PLASTIC WASTE IN OUR WATER!

Plastic Soup Foundation pakt het probleem aan bij de bron: door het voorkomen van plastic lekkage naar het milieu en het terugdringen van onnodig plastic gebruik. Door bewustwordingscampagnes, lespakketten op scholen en samenwerking met bedrijven, universiteiten en andere non-profit organisaties.

Voor aanvullende wetenschappelijke informatie: Position Paper “Plastic and Human Health: alarming evidence”.