Vooraankondiging: proefpersonen vol schadelijke stoffen door plastic

Amsterdam, 7 november 2018  Over twee dagen krijgen 14 duurzame influencers waaronder Maria Westerbos (directeur Plastic Soup Foundation), Erik Does (CEO Ekoplaza), diverse 3FM dj’s en Tweede Kamerleden de uitslag van de Tegengif test. In oktober droegen zij allemaal een week lang een speciaal polsbandje en leverden zij vervolgens hun urine in. VU Amsterdam kon uit het polsbandje en de urine vaststellen in hoeverre zij waren blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen, zoals giftige hardmakers en weekmakers van plastic.

Schokkende resultaten

Komende vrijdag 9 november maakt Stichting Tegengif de volledige resultaten van het onderzoek bekend aan de deelnemers, in aanwezigheid van de pers. Een aantal van de stoffen die zijn getest, staan op de zeer zorgwekkende stoffen lijst van ECHA (het Europees Agentschap voor chemische stoffen). Deze worden in verband gebracht met een verstoorde hersenontwikkeling, borst- en zaadbalkanker en onvruchtbaarheid. Artsen en wetenschappers maken zich dan ook grote zorgen over de blootstelling aan deze schadelijke chemische stoffen.

“Het is heftig om te zien dat zelfs bij deze duurzame toppers veel zorgwekkende stoffen zijn aangetroffen”, geeft Annelies den Boer, oprichtster van Tegengif alvast prijs. “Ik vraag me af wat dit voor de rest van de bevolking betekent.”

Erik Does, directeur van Ekoplaza, een van de deelnemers: “Ik ben enorm nieuwsgierig naar de uitslagen, bij Ekoplaza brengen we via onze supermarkten een gif- en plasticvrij consumptiepatroon elke dag een beetje meer binnen handbereik. Dat is geen makkelijke weg, maar wel hoogst noodzakelijk. Ik ben benieuwd of de effecten daarvan terug te vinden zijn in mijn eigen uitslagen.”

Ook Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, werd onderzocht: “Het was bijzonder om een week met het polsbandje rond te lopen en precies bij te houden met welk plastic ik in contact kwam. Dit onderzoek zou cruciaal moeten zijn in de politieke besluitvorming. Ik kijk dan ook reikhalzend uit naar vrijdag 9 november om te horen wat er allemaal bij mij is gevonden.”

Zowel Tegengif als de deelnemers zien dit onderzoek als een belangrijke stap naar meer bewustwording over schadelijke chemische stoffen waar wij dagelijks aan blootstaan.

Houdt vrijdag 9 november onze website en social media van de Plastic Soup Foundation in de gaten voor de uitslagen.


Informatie voor de pers:

Wanneer:vrijdag 9 november, vanaf 14:00 uur. Om 15:00 en 16:30 uur bespreken we de resultaten. Een toxicoloog en chemicus van de VU zijn om 15:00 uur en 16:30 uur beschikbaar om vragen te beantwoorden en om samen met de deelnemers dieper op de uitslagen in te gaan.

Waar: Conscious Hotel Westerpark, Haarlemmerweg 10, 1014 BE Amsterdam.

Aanmelden: Tot uiterlijk donderdag 8 november 16:00 uur via janneke@tegengif.nl 

Deelnemers: Maurits Groen (groene ondernemer), Erik Does (directeur Ekoplaza), Ruud Koornstra (nationale Energie commissaris), Frank Wassenberg (kamerlid Partij voor de Dieren), Suze Gehem (directeur Groene Grachten), Wendelien Hebly (co founder Yoni), Ev Liu (founder Straw by Straw), Maria Westerbos (directeur Plastic Soup Foundation), Tom van de Beek (founder Pollinators), Corinne Ellemeet (kamerlid GroenLinks), Sander Hoogendoorn (3fm), Noortje Veldhuizen (3fm), Roel Hendriksen (3fm).