Nieuw initiatief multinationals is schaamteloze greenwashing

Amsterdam, 14 juni 2019 – De laatste paar jaren hebben multinationale bedrijven doelen geformuleerd hoe met de plasticvervuiling om te gaan, terwijl ze deze zelf met hun eenmalige verpakkingen hebben veroorzaakt. De plasticproductie zal de komende tien jaar met 40% toenemen en deze bedrijven willen volop van die groei profiteren. Geen enkel initiatief om de plasticsoep te reduceren, mag daarom de groei van plasticgebruik in de weg staan. Of het nu gaat om McDonald’s, Procter & Gamble, Nestlé, Unilever of Coca-Cola, ze komen allemaal met schijnoplossingen. Dat zijn maatregelen die enerzijds de suggestie wekken dat de plasticsoep wordt aangepakt, maar anderzijds geen enkele rem zetten op groei. Het laatste initiatief uit deze hoek werd afgelopen week gelanceerd.

3R initiative van Danone, Veolia, Nestlé en Tatra Pak

In Londen werd tijdens de Responsible Business Summit aangekondigd dat multinationals van voedsel en dranken gaan samenwerken in het 3R Initiative om de snel toenemende plasticvervuiling tegen te gaan. Dat gebeurt door recycling te promoten plus een nieuw kredietsysteem te introduceren. Deelnemende bedrijven kunnen via het 3R Crediting Mechanism straks kredieten kopen van projecten die gericht zijn op opruimen en recycling. Met name Afrikaanse, Zuidoost-Aziatische en Zuid-Amerikaanse projecten kunnen op deze manier gefinancierd worden. Er is sprake van twaalf van zulke projecten. Door “plastic waste recovery credits” te verkopen, kunnen ook waste pickers meer inkomen krijgen. Lees hier meer over het initiatief.

Wat doen de multinationals niet?

De top drie van de bedrijven die met hun verpakkingen bijdragen aan de plasticsoep, bestaat uit Coca-Cola, PepsiCo en Nestlé. Dit concludeert The Brand Audit Report rapport uit 2018. De ondernemingen die het meeste verkopen, zijn precies dezelfde als de ondernemingen van wie het meeste zwerfvuil wordt aangetroffen. Dat is in de landen waar afval niet wordt opgehaald en gerecycled en waste pickers niets verdienen omdat afval geen waarde heeft. Het is een illusie dat de voorgestelde maatregelen soelaas bieden. Maatregelen die er werkelijk toe doen, ontbreken zoals te verwachten valt geheel in het 3R Initiative:

  • Omarm jaarlijkse reductiedoelstellingen van verpakkingsplastic om deze uiteindelijk helemaal te verbannen;
  • Wees volledig transparant over de totale jaarproductie van plastic dat gebruikt wordt voor een merk en niet alleen per item;
  • Begin per direct met het elimineren van problematische en onnodige plastics, zoals de miniverpakkingen;
  • Investeer in herbruikbare verpakkingen en zorg voor passende logistieke processen.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Dit initiatief is erop gericht om maatregelen die genomen moeten worden juist niet te nemen. Het is een voorbeeld van schaamteloze greenwashing die ertoe zal leiden dat de komende jaren veel meer plastic verpakte producten in de wereld verkocht gaan worden, in plaats van minder. Terwijl er geen enkele garantie is dat er minder plastic in de oceaan terechtkomt.”


Lees ook:
Plastic Pact is een marketingstunt 

Greenpeace prikt plannen door van multinationals om plasticsoep te bestrijden