Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
30 september 2020
Er moet een goedwerkend statiegeldsysteem komen in alle landen van de Europese Unie. Dit schrijven twee Europese brancheorganisaties van de drankenindustrie in een verklaring. UNESDA vertegenwoordigt de frisdrankproducenten waaronder Coca-Cola, Pepsico, Danone en Red Bull. EFBW vertegenwoordigt de waterproducenten in Europa.
Gezamenlijk zijn ze van mening dat alleen statiegeld ervoor kan zorgen dat de Europese doelen van inzameling en recycling worden gehaald. Dankzij statiegeld wordt het daarnaast ook mogelijk hun eigen doelstellingen te halen om meer gerecycled materiaal (rPET) te gebruiken. De brancheorganisaties roepen de Europese Commissie op om criteria op te stellen waar een goed werkend statiegeldsysteem aan moet voldoen.
De verklaring is een echte game changer, aldus Recycling Netwerk in een reactie. Niet zo lang geleden verzette de drankenindustrie zich namelijk nog met alle mogelijke middelen tegen invoering van statiegeld.
De Single Use Plastic Directive van de Europese Unie is doorslaggevend gebleken voor de ommezwaai van de drankenindustrie. In 2029 moet 90% van verkochte plastic drankflessen ingezameld worden voor recycling. Ook stelt Europa dat in de flessen meer gerecycled PET moet worden verwerkt; minstens 25% in 2025 en minstens 30% in 2030. De lidstaten moeten zorgen dat deze doelen gehaald worden, maar in landen zonder een dekkend statiegeldsysteem worden deze percentages niet gehaald omdat er te weinig flessen worden ingezameld.
Om drankflessen van gerecycled PET te maken, moet het materiaal van goede kwaliteit zijn. Statiegeld levert voldoende schone stromen PET materiaal op om de doelstellingen te halen en ook aan voedselveiligheidseisen te voldoen.
Opmerkelijk is dat in de verklaring niet gesproken wordt over het effect van statiegeld op zwerfvuil. Wanneer de consument bij inlevering van een gebruikt flesje of blikje geld terugkrijgt, komen die drankverpakkingen nauwelijks meer in het milieu terecht. Steeds vaker worden de drankenmultinationals daarom aangesproken op hun verantwoordelijkheid voor het ontstaan van zwerfvuil en plasticsoep. Zij zijn immers degenen die de drankverpakkingen op de markt brengen. Tijdens de laatste World Cleanup Day in Nederland stond Red Bull opnieuw bovenaan als grootste vervuiler. Coca-Cola is het bedrijf dat wereldwijd het meeste bijdraagt aan de plasticsoep.
In de verklaring van beide brancheorganisaties staat dat het statiegeldsysteem moet gelden voor alle ‘relevante categorieën’ en ‘soorten verpakkingen’, zonder dat dit nader gedefinieerd wordt. Onduidelijk is of blikjes en bijvoorbeeld knijpzakjes (pouches) er ook onder vallen, terwijl deze in groten getale aangetroffen worden in het zwerfvuil. Onduidelijk is ook of de supermarkten hun traditionele verzet tegen uitbreiding van statiegeld eveneens zullen opgeven. Ook zij zijn immers afhankelijk van schone retourstromen om meer recyclaat toe te kunnen passen in de verpakkingen van de huismerken.
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.