VERBOD OP HET VERSCHEPEN VAN PLASTIC AFVAL NAAR BUITEN DE EU
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
3 december 2020
Na een heel pittig jaar zijn we allemaal toe aan een welverdiende kerstvakantie. Maar in elk huishouden sluipt een ongewenste gast binnen: plastic!
Tijdens de kerstperiode is er een toename van 30% in het gebruik van plastic. Dat is inclusief plastic verpakkingen, producten en cadeaus, schrijft The Coversation. Volgens de berekeningen van Wildlife en Countryside wordt tijdens de feestdagen alleen al in het Verenigd Koninkrijk minstens 114.000 ton aan plastic verpakkingen weggegooid en niet gerecycled. Bovendien wordt in het Verenigd Koninkrijk met kerstmis 88 km2 inpakpapier gebruikt. Vaak is dat papier of met glitters of met een plastic laagje. De combinatie van plastic en papier maakt het onmogelijk om dit materiaal te recyclen, zodat we aan het einde van de festiviteiten veel extra plasticafval hebben veroorzaakt.
Een uitstekend alternatief voor plastic inpakpapier is knutselpapier. Je kunt ook gewoon al het inpakpapier met glitter en andere plastic decoraties voor je cadeaus vermijden. Gebruik papiertape in plaats van plastic en verklein je plasticvoetafdruk tot een minimum! Deze cadeautjes brengen maar een paar uurtjes door in hun plastic verpakkingen, maar we vervuilen het milieu er voor eeuwig mee.
Volgens het onderzoek van Hubbub zijn bijna alle kerst-truien geheel of gedeeltelijk gemaakt van synthetische stoffen, zoals polyester of acryl. Voor kerst-truien wordt het vaakst acryl gebruikt, 44% van de truien bestaat zelfs volledig uit acryl. Niet alleen truien, maar ook jurken, blouses en andere feestkleding zijn vaak van synthetische stoffen gemaakt. Wanneer deze kleding wordt gedragen en gewassen, laten ze microvezels los die in de lucht en in het afvalwater terechtkomen. Ze worden er niet uitgefilterd door afvalwaterzuiveringsinstallaties waardoor ze voor altijd onze oceanen vervuilen.
Vermijd de aankoop van een nieuwe kerst-trui dit jaar en overweeg om de trui die je vorig jaar hebt gekocht opnieuw te gebruiken. Slow fashion is trendy!
Waar vindt al die plasticwaanzin vooral plaats? Rondom de fonkelende plastic kerstboom! Kunstmatige kerstbomen zijn meestal gemaakt van polyvinylchloride (PVC), een plastic dat berucht is, omdat het bijna niet te recyclen valt. Erger nog, PVC kan gevaarlijke chemische additieven bevatten die kunnen uitlogen en giftig zijn voor onze gezondheid. Wat moet je doen om dat te voorkomen? Adopteer in plaats daarvan een echte boom! Er zijn mooie initiatieven, zoals BeterBoompje of Adopteer Een Kerstboom.
Naast de al genoemde tips, is het van belang om rekening te houden met de cadeautjes die je koopt. Zijn die cadeautjes echt nodig? Of kun je ook iets anders geven?
Probeer je plastic voetafdruk tijdens deze feestdagen te minimaliseren door steeds even stil te staan bij de gebruikte decoraties, het bestek en je boodschappen, en zoek altijd naar een duurzaam alternatief. Doe mee aan onze Plastic Free Holidays Challenge voor inspiratie! Je kunt die vinden in onze My Little Plastic Footprint-app, de app om je blootstelling aan plastic te beperken en tegelijkertijd je plastic voetafdruk te verkleinen.
We weten dat het niet gemakkelijk is om te ontsnappen aan de plastic-tsunami die ons tijdens deze festiviteiten overspoelt, maar doe het stap voor stap. We moeten allemaal op adem komen en dat geldt des te meer voor het milieu.
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
Derde bijeenkomst over internationaal plasticverdrag wordt overschaduwd door mislukte onderhandelingen. Maar we gaan door.
Nieuwe maatregelen om plastic wegwerpartikelen terug te dringen niet stevig genoeg.
Gezondheidswetenschappers roepen op tot een sterk mondiaal plasticverdrag 21 november 2023 Lancering bij Plastic Verdrag In Nairobi lanceerde The Plastic […]