Verpak aardappelen, appels, bananen, wortels en uien niet langer in plastic
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
17 February 2022
Coca-Cola verraste de wereld met een aangescherpte doelstelling over de plastic flessen waarin het concern zijn dranken verkoopt. In 2030 wil de drankengigant ten minste 25% van al zijn merken verkopen in hervulbare en inleverbare flessen van glas of plastic. Milieuorganisaties, die Coca-Cola al jaren oproepen om te investeren in refill-systemen en statiegeld, reageren voorzichtig positief. Niet alleen is 2030 nog ver weg en gaat het om slechts een kwart van de flessen, er zijn ook andere redenen voor scepsis en zorg.
De aankondiging van Coca-Cola komt aan de vooravond van UNEA-2, waar de lidstaten van de Verenigde Naties besluiten of er een bindend internationaal plasticverdrag komt om de plasticsoep effectiever te bestrijden.
Coca-Cola (meer dan 500 merken) verkoopt meer dan 100 miljard plastic flessen per jaar. Dat zijn 200.000 flessen per minuut. Daarvan komt onherroepelijk een flink deel in het milieu terecht, zeker op plaatsen waar afval niet wordt opgehaald en verwerkt. Het conglomeraat is al voor het vierde aaneensluitende jaar uitgeroepen tot grootste vervuiler ter wereld, groter dan de nummers twee (PepsiCo) en drie (Unilever) bij elkaar opgeteld.
Er is groeiende maatschappelijke druk op Coca-Cola om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn aandeel in de plasticvervuiling. De nieuwe doelstelling is niet de eerste poging van Coca-Cola om zich met behulp van allerlei beloftes als duurzaam en verantwoordelijk te presenteren. De vraag is of dit de juiste doelstelling is voor dit moment.
In dezelfde week dat Coca-Cola zijn belofte deed, kwam de Amerikaanse ngo Conservation Law Foundation met een kritisch rapport over de drankindustrie, getiteld The Big Beverage Playbook for avoiding responsibility. Hierin gaat het over de trukendoos die drankgiganten tot hun beschikking hebben om hun verantwoordelijkheid te ontlopen en kosten te drukken.
Eén zo’n truc is het doen van beloftes, die vervolgens niet gehaald worden. Coca-Cola heeft wat dat betreft een bijzonder slechte track record. Niet één van de duurzaamheidsbeloftes is ooit gehaald. Zo beloofde het in 1990 om gemiddeld 25% recyclaat te gebruiken in PET-flessen. Nu, drie decennia later, ligt dat percentage op 10%. De recyclaat-doelstelling is in de loop der jaren herhaaldelijk aangepast, de laatste keer als onderdeel van Coca-Cola’s World Without Waste initiatief en luidt nu dat flessen in 2030 voor 50% gemaakt worden van gerecycled materiaal.
Het CLF-rapport merkt op dat doelen en beloften altijd vrijwillig zijn en dat sancties ontbreken wanneer een doel niet gehaald blijkt. Wordt een doel niet gehaald dan wijst het concern op oncontroleerbare externe factoren, zoals consumenten die niet genoeg recyclen.
De milieubeweging roept Coca-Cola al jaren op om flessen retourneerbaar te maken via een statiegeldsysteem en vervolgens opnieuw te vullen. Flessen moeten niet eenmalig, maar meermalig worden gebruikt. Coca-Cola spreekt in de belofte over “refillable/returnable glass or plastic bottles, or in refillable containers” (met containers worden drankautomaten bedoeld).
Maar wat betekent dit? Is in 2030 25% van de flessen technisch hervulbaar, hoewel dat in de praktijk niet gebeurt, bijvoorbeeld omdat daarvoor de nodige infrastructuur ontbreekt? Worden plastic flessen straks opnieuw gevuld of gemaakt van ingeleverde oude flessen? Wat er aan de verklaring ontbreekt, is:
In de strijd tegen plasticvervuiling is statiegeld, een financiële prikkel voor consumenten om de gebruikte flessen weer in te leveren, een bewezen zeer effectief instrument. Coca-Cola heeft zich echter decennialang met alle mogelijke middelen verzet tegen invoering van statiegeld omdat dat hogere bedrijfskosten met zich meebrengt.
Coca-Cola gaf in Europa wel zijn verzet tegen statiegeld op toen de Europese Commissie had bepaald dat de lidstaten in 2029 minstens 90% van de flessen zouden moeten inzamelen. Die wettelijke doelstelling kan alleen worden gehaald als er statiegeld op de flessen zit, omdat consumenten dan daadwerkelijk de lege flessen inleveren.
Plastic Soup Foundation doet hierbij een oproep aan Coca-Cola om zijn onvoorwaardelijke steun uit te spreken voor de invoering van statiegeld in de héle wereld en de realisering ervan actief te steunen in plaats van te saboteren. Pas dan wordt het geloofwaardig dat Coca-Cola gebruikte flessen weer schoonmaakt en opnieuw vult. En hoeven we ook niet tot 2030 te wachten om te zien wat er misschien bereikt is.
Nieuw rapport moet politici overtuigen van noodzaak internationaal plasticverdrag
Coca-Cola Europa omarmt statiegeld expliciet
Is Coca-Cola wel ambitieus genoeg met flessen van gerecycled plastic?
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?
Wetenschappers vermoeden dat vetophoping in het lichaam wordt bevorderd door plastic.