VERBOD OP HET VERSCHEPEN VAN PLASTIC AFVAL NAAR BUITEN DE EU
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
19 July 2022
Drinkwater uit de lucht halen door druppels condens op te vangen. De Nederlandse kunstenaar en uitvinder Ap Verheggen heeft het voor elkaar gekregen. Met zijn uitvinding kun je waar ook ter wereld drinkwater produceren. Zijn droom: voldoende betrouwbaar drinkwater voor iedereen.
Als deze droom waargemaakt kan worden, is dat óók ongelofelijk goed nieuws voor de plasticsoep. Wie over zo’n apparaat beschikt, hoeft immers geen drinkwater meer in PET-flessen te kopen. En dat is vooral goed nieuws voor mensen die niet op een waterleiding zijn aangesloten.
Na tien jaar experimenteren en de nodige hulp van het Nederlandse ministerie van defensie presenteerde Verheggen zijn vinding op de World Expo 2020 in Dubai. De installatie produceerde daar dagelijks tot 1200 liter water uit droge woestijnlucht. Waterdamp condenseert in gekoeld vallend water. Dat vallende water trekt vocht uit de lucht aan en zo ontstaat een groeiende waterval. Bezoekers van het Nederlandse paviljoen kregen dat water te drinken. Een ander deel werd gebruikt om planten in de woestijn te laten groeien.
Aansluiting op het net is niet nodig, want de stroom om het water te koelen en omhoog te pompen kan door zonnepanelen worden geleverd. Per kWh kun je drie liter water maken. De Droppler, getest in de woestijn van Mali, produceert tot 30 liter water per dag. De technologie is gepatenteerd door het bedrijf van Verheggen, Sunglacier Technologies B.V.
Verheggen laat Plastic Soup Foundation desgevraagd weten dat een industriële versie van zijn prototype in samenwerking met een groot machinebouwbedrijf op korte termijn op de markt wordt gebracht. Daarnaast kondigt hij een versie aan die 1000 tot 2000 liter water per dag moet gaan produceren. Prijzen zijn op dit moment nog niet beschikbaar.
De grootste vervuiling door PET-flessen vind je in gebieden waar de bevolking er totaal van afhankelijk is. Dat zijn plaatsen zonder waterleiding en waar drinkbaar water niet (meer) uit putten opgepompt kan worden. De afhankelijkheid van gebotteld water komt echter met een hoge prijs. Het drinkwater is zwaar en moet over grote afstanden getransporteerd worden uit gebieden waar het onttrokken wordt aan de bodem. Telkens opnieuw flessen water moeten aanschaffen is kostbaar. En niet in de laatste plaats: lege flessen vervuilen de omgeving. Omdat plastic niet vergaat, neemt die vervuiling toe. Dat laatste werd in 2018 voor een plaats in Cambodja klemmend in beeld gebracht.
De Droppler is, kortom, een bewezen technologie met een prachtig duurzaam perspectief. Plastic Soup Foundation wil weten hoe realistisch dat perspectief is. We nodigen consultants en duurzame financiers uit om voor ons pro deo een onafhankelijke analyse te maken:
Wie gaat deze uitdaging voor ons aan?
Foto: Prototype van de Droppler, Hessel Waalewijn
Cambodja: vicieuze cirkel van flessenwater
Microplastics in gebotteld drinkwater
‘Gebruik waterflesjes uit supermarkt niet opnieuw’
Drie problemen met de plasticsoep in relatie tot de mondiale duurzaamheidsdoelen
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
Derde bijeenkomst over internationaal plasticverdrag wordt overschaduwd door mislukte onderhandelingen. Maar we gaan door.
Nieuwe maatregelen om plastic wegwerpartikelen terug te dringen niet stevig genoeg.
Gezondheidswetenschappers roepen op tot een sterk mondiaal plasticverdrag 21 november 2023 Lancering bij Plastic Verdrag In Nairobi lanceerde The Plastic […]