Wat kan jij doen?

1. Het Plastic handsignaal verspreiden en gebruiken

We hebben onderwatersignalen voor inktvissen, schildpadden en haaien, maar nog niet voor de grootste vervuiler van onze oceanen: plastic. Als het zo doorgaat, zit er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen. Daarom heeft een groep duikbedrijven en duikers, samen met de Plastic Soup Foundation een nieuw handsignaal voor duikers ontwikkeld: de P van Plastic.
Met dit teken laat je je buddy onder water weten dat je plastic ziet en dat je het wilt meenemen. Deel het plastic handsignaal met zo veel mogelijk mensen en laat zien dat je om de oceaan geeft!

Download hierde P for Plastic POSTER.
Hier vind je de afbeelding voor:
Facebook
Twitter/Instagram

Download hier het gifje voor:
Facebook/instagram
Twitter/instagram (vierkant)

Klik hier voor een voorbeeld van een Facebook bericht wat je zou kunnen delen, voeg eventueel een persoonlijke boodschap toe en gebruik de hashtag #Plasticscubasign.

2. Help ons aan meer beeldmateriaal

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden.

Daarom kunnen wij voor het verspreiden van onze boodschap, beeldmateriaal goed gebruiken! Kan jij ons hierbij helpen?

Stuur dan jouw video of foto van plastic afval onder/boven water, van dieren die geconfronteerd worden met plastic afval of bijvoorbeeld beeldmateriaal van aangespoeld plastic op het strand van je vakantiebestemming naar:
communications[a]plasticsoupfoundation.org.

  • Foto door Markus Roth

3. Organiseer een Trash Hunt, onder- of boven water!

Wereldwijd is maar liefst 80% van het plastic in de oceaan afkomstig van land. Organiseer daarom een Trash Hunt op land en houd je ogen open voor plastic tijdens je duik. Tijdens een Trash Hunt ruimen we niet alleen op, maar leggen wij het opgeruimde afval ook vast met behulp van de Litterati-app. Wereldwijd zijn op die manier al meer dan 2 miljoen items op land vastgelegd!

Deze informatie maakt het mogelijk om het zwerfvuilprobleem bij de bron aan te pakken: alleen door het afval in kaart te brengen kunnen we namelijk de bronnen van het probleem identificeren en aanpakken.

Met de Litterati-app kan je een foto nemen van het afval en vervolgens kan de locatie, het merk, de soort verpakking en het materiaal worden geïdentificeerd. Je kan een eigen groep aanmaken met jouw duikschool/duikorganisatie/vriendengroep of deelnemen aan onze Trash Hunters divers groep: Divers for the ocean.
Let op! Als je een eigen groep aanmaakt, vergeet dan niet de Plastic Soup Foundation als affiliate te kiezen. Alleen dan ontvangen wij de informatie!

Hier vind je instructievideo’s en meer uitleg over de Litterati app.

Ook onderwater kan je natuurlijk een Trash Hunt doen. Neem het afval mee naar boven en leg het vervolgens vast in de Litterati app.

4. Ga op Plastic Dieet

We consumeren allemaal te veel plastic. Letterlijk, zelfs. Er zit plastic in ons eten, in het water dat we drinken, zelfs in de lucht die we inademen. Niet alleen de gezondheid voor het onderwaterleven maar onze eigen gezondheid staat op het spel.

Volgens de EU creëert een gemiddelde Europese burger jaarlijks ongeveer 31 kilo single-use plastic afval. De huidige overconsumptie van plastic moet verminderen. We moeten allemaal aan het ‘plasticdieet’: bedrijven, winkels, overheden, en particulieren.

Als duiker en duikorganisatie maak je al een verschil door de volgende plastic producten te weigeren of te vervangen:

  • Plastic rietjes 
    Meer dan een half miljoen plastic rietjes worden dagelijks over de hele wereld gebruikt. Bestel je drankje zonder plastic rietje of gebruik  duurzame, herbruikbare bamboe rietjes, of van roestvrij staal.
  • Plastic flesjes
    Gebruik in plaats van oneindig veel plastic flesjes 1 herbruikbare stalen fles. Voor de duikbestemmingen waar het kraanwater niet drinkbaar is: zorg ervoor dat je water in grote flessen koopt, zo verbruik je minder plastic dan als je heel veel kleine flesjes koopt.
  • Zonnebrandcrème
    In veel cosmetica producten zijn microplastics toegevoegd, hele kleine plastic deeltjes om onder andere een product waterbestendig te maken of als bindmiddel. Ook in zonnebrandcrème worden vaak microplastics toegevoegd!  Zorg daarom dat je producten gebruikt met het Look for the Zero” keurmerk, want door te zwemmen of te douchen belanden deze microplastics – uiteindelijk –  in de oceaan.

Klik hier voor het volledige dieet.

Wil je ons op een andere manier helpen of heb je een vraag? Neem contact met ons op!

Zó veel plastic!

We produceren jaarlijks 311 miljoen ton nieuw plastic. Plastic verteert niet langs de biologische weg. In onze oceanen en zeeën zit dan ook steeds meer plastic afval. Jaarlijks komt er zo’n 5 miljoen ton in terecht. Dit komt van afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding en verzorgingsproducten die microplastics bevatten. Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plasticsoep.

Zeedieren raken verstrikt in plastic of zien het aan voor eten. Jaarlijks sterven hierdoor miljoenen vissen, vogels en zoogdieren op een wrede manier. Ook maakt plasticsoep de koraalriffen ziek! Plastic werkt namelijk als een magneet op gifstoffen en bacteriën liften er gemakkelijk op mee. Een ramp voor het onderwaterleven.

De missie van Plastic Soup Foundation is: ‘No plastic waste in our water!‘ We zorgen dat het er niet (meer) in komt. Sinds onze oprichting in 2011 proberen we dit doel te bereiken door bronnen van plasticsoep aan te pakken.

Lees hier meer over wat wij doen.