Himalaya himalayas
, , ,

Plastic microvezels in hart van Himalaya

Aan de voet van de heilige Langju Gletsjer in het hart van het Himalayagebergte, op bijna 6,5 kilometer hoogte, is een blauwe plastic microvezel ontdekt. De vezel is meegekomen uit een watermonster dat een team van Vertical Nepal in oktober 2016 van de berg meenam.

De regering van Nepal heeft het heilige Langju Himal-gebied onlangs opengesteld voor publiek. Vertical Nepal, een expeditie-initiatief onder leiding van arctisch verkenner Lonnie Durpre, maakte van de gelegenheid gebruik om watermonsters te nemen voor het Global Microplastics Initative van Adventure Scientists. Met dit initiatief willen de Adventure Scientists zoveel mogelijk data verzamelen over microplastics en die gebruiken om lekkage van microplastic naar het milieu te stoppen.  

Het nu verkende gebied was nooit eerder door mensen betreed. Het expeditieteam was dan ook verbaasd dat het watermonster plastic bevatte. Hoe de plastic vezel daar is gekomen, is nog een mysterie. Een theorie van de Adventure Scientists is dat plastic vezels via de lucht op de berg terechtkomen. Dat zou verklaren waarom er plastic gevonden wordt op plekken waar nooit een mens geweest is.

Volgens onderzoekers aan het King’s College London moeten bestaande methoden voor het meten van luchtverontreiniging aangepast worden om microplastics in de lucht te meten. In Parijs is vorig jaar voor het eerst fallout van microvezels gemeten. Een jaar lang werd er op twee locaties (in Parijs zelf en in een voorstad) geteld wat er dagelijks aan microvezels uit de lucht neerdwarrelt. De vezels, voor een deel van plastic, komen neer op het land of spoelen met water mee richting zee. Uiteindelijk wordt dit dus ook onderdeel van de plastic soup.

Foto:  Lonnie Dupre