Rainbow warrior
, ,

Rainbow Warrior in actie voor plastic soep in Middellandse Zee

Sinds woensdag 14 juni ligt de Rainbow Warrior, het Nederlandse vlaggenschip van Greenpeace, voor de kust van Mallorca om aandacht te vragen voor de plastic vervuiling in de Middellandse Zee. Dit doen ze met de slogan ‘Menos plástico, más Mediterraneo’ (Minder plastic, meer Mediterranee).

De stromingen van het water rond de Balearen zorgt ervoor dat plastic zich in bepaalde gebieden kan ophopen. Volgens cijfers van Greenpeace zijn er punten in de Middellandse Zee, ten noorden van Mallorca en Ibiza, waar zich meer dan 1 miljoen stukjes plastic per vierkante kilometer bevinden. De concentratie aan plastic soep in andere gedeeltes van de Middellandse Zee min of meer gelijk aan die in de Great Pacific Garbage Patch, midden op de Grote Oceaan. Daar bevindt zich volgens Greenpeace één stuk plastic per vierkante kilometer.

In Spanje eindigt op dit moment meer dan de helft van het plastic afval op de vuilnisbelt. Zwerfafval is hierbij niet meegerekend. De regering van Balearen is goed bezig met een afvalwet waardoor er een systeem voor plastic afvalverwerking en recycling komt. Ook wil de regering de hoeveelheid afval en vervuiling op de eilanden verminderen. Er is een verbod aangekondigd op plastic tasjes en wegwerpservies. Vanaf januari 2019 is distributie van single use plastic tasjes verboden op de Balearen. Een jaar later, vanaf januari 2020, zal het Spaanse ministerie van Landbouw en Milieu de verkoop en distributie van plastic wegwerpservies verbieden.

Greenpeace wil dat de hoeveelheid single use plastic die in Spanje geproduceerd en gebruikt wordt, teruggedrongen wordt. Plastic materialen moeten bovendien meer en beter hergebruikt worden. De organisatie gaat daarom bij de Spaanse minister van Milieu, Isabel García, aandringen op nieuwe wetgeving. De verantwoordelijkheid ligt namelijk volgens Greenpeace niet alleen bij consumenten, maar juist bij de producenten van plastic producten en bij de politiek.