Investeringswaarschuwing verpakkingsplastic 

Amsterdam, 9 mei 2018 – De plasticindustrie gold jarenlang als een veilige belegging. Goede rendementen waren verzekerd, want de vraag naar plastic nam overal alleen maar toe. Dat beeld kantelt nu snel als gevolg van regeringen die maatregelen aankondigen om verpakkingsplastic aan te pakken, omdat plastic schadelijk is voor het (maritieme) milieu. Moody’s, het gezaghebbende adviesbureau voor investeerders, heeft vorige maand het rapport Plastic Packaging uitgebracht. Daarin staat dat alle op stapel staande maatregelen om plastic verpakkingen in te dammen direct nadelige gevolgen zullen hebben voor deze industrie. De bedrijven worden minder kredietwaardig.  

Ongeveer 3 procent van de wereldolieconsumptie wordt aangewend voor het maken van plastic verpakkingen. British Petroleum past zijn beleid al aan. Steve Dale, topeconoom van BP in een aan dit onderwerp gewijd artikel op bloomberg.com: “We think we’re going to see increasing regulation against some types of petrochemical products, particularly single-use plastics, As a result of that, we have less growth in non-combusted oils than we otherwise would have done.” 

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Dit is goed nieuws. De verpakkingsindustrie neemt veel te weinig initiatief om hun verantwoordelijkheid te nemen en wegwerpplastic te reduceren. Nu de beurswaarde van deze bedrijven onder druk komt te staan, mag je verwachten dat daar verandering in komt.” 


Lees ook: Plastic afvalberg groot probleem