,

Noors verbod op helium ballonnen 

Amsterdam, 10 mei 2018 – Op 17 mei viert Noorwegen onafhankelijkheidsdag. Tijdens de feestelijkheden worden normaal gesproken altijd veel ballonnen opgelaten. Maar daar is nu een einde aan gekomen.  

Vorig jaar werd de verkoop van helium ballonnen al verboden in Skien, Porsgrunn, Drammen, Bodø, Kristiansand, Halden and Arendal. De grotere steden Bergen, Haugesund, Tromsø, Fredrikstad, Stavanger en Oslo sloten zich aan. Het aantal is inmiddels gegroeid tot meer dan 30. In geen van deze plaatsen worden nu nog vergunningen afgegeven voor de (straat)verkoop van ballonnen gevuld met helium. De roep om een landelijk verbod werd daardoor steeds luider en het Noorse Parlement heeft zich op 4 mei voor een landelijk verbod uitgesproken.  

Jeroen Dagevos, hoofd programma’s van de Plastic Soup Foundation, juicht deze ontwikkeling toe. “Wij hebben geen probleem met ballonnen, maar wel met ballonnen die los worden gelaten in de lucht. De eenvoudigste manier om dat te voorkomen is het gebruik van helium voor ballonnen te verbieden. Nederland kan wat dit betreft een voorbeeld nemen aan Noorwegen.” 


Lees ook: Traditie ballonoplaten koningsdag bijna ten einde?