Goed nieuws: Nestlé neemt afscheid van niet-recyclebare plastics

Amsterdam, 7 februari 2019– Nestlé heeft erkend dat bepaalde soorten plastic eenvoudigweg niet te recyclen zijn. Het bedrijf heeft The Negative List” opgesteld: een lijst van plastics die te problematisch blijken om te gebruiken. Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern gaat deze plastics in bestaande verpakkingen vervangen en zal ze niet meer gebruiken in nieuwe verpakkingen. Met de uitfasering wordt per direct begonnen door alle 4.200 vestigingen van Nestlé, aldus een artikel in Plastic News.

In 2013 deden wetenschappers in het gezaghebbende tijdschrift Nature een oproep aan de wereld om de meest problematische plastics als gevaarlijk en onwenselijk te bestempelen: classify plastic waste as hazardous. Er werd gedoeld op plastics met potentieel giftige chemicaliën en op plastics die niet opnieuw gebruikt of gerecycled kunnen worden. Deze zouden per direct vervangen moeten worden door veiligere en herbruikbare alternatieven. Volgens het artikel ging het voor de voedselindustrie met name om PVC en polystyreen.

Tot nu toe is het antwoord van voedselgiganten als Unilever en Nestlé op de plasticsoep dat alle verpakkingsplastic recyclebaar, herbruikbaar of composteerbaar gemaakt zullen worden. Zo ontwikkelt Unilever een technologie, CreaSolv, om verpakkingen die uit meerdere lagen bestaan toch te kunnen recyclen. Het is een zeer omstreden aanpak, omdat er geen enkele garantie bestaat dat de gebruikte verpakkingen ook werkelijk voor recycling zullen worden ingezameld. Nestlé heeft nu een veel zinvollere strategie omarmd.

De materialen waarvan Nestlé afscheid neemt, zijn:

  • polyvinylchloride (PVC)
  • polyvinylidene chloride (PVDC)
  • polystyreen (PS)
  • geëxpandeerd polystyreen (EPS)
  • geregenereerd cellulose
  • niet-recyclebare combinaties van plastics en papier.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Dit is een stap in de goede richting waar we lang op hebben gewacht. De volgende stappen moeten zijn dat bedrijven als Nestlé en Unilever hun plasticgebruik daadwerkelijk verminderen en massaal in de logistiek van refill-systemen gaan investeren, zodat consumenten met hun eigen bak of zak naar de winkel kunnen.”


Lees ook: Unilever grootste vervuiler in de Filipijnen