MICROPLASTICS LIJKEN DEMENTIE TE BEVORDEREN
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Amsterdam, 6 juni 2019 – Van de acht miljoen soorten op aarde (planten en dieren) zijn er naar schatting 5,5 miljoen soorten insecten. De belangrijke recent verschenen internationale studie van het IPBES (International Science-Policy Platform for Biodiversity and Ecosystem Services) concludeert na vergelijking van 15.000 wetenschappelijke publicaties dat één miljoen soorten bedreigd worden met uitsterven, waaronder ongeveer 10% van alle insectensoorten. Een vorig jaar verschenen studie van Wageningen Environmental Research drukt het anders uit: de biomassa van (vliegende) insectenpopulaties is met circa 75% achteruitgegaan in Nederland in de afgelopen 27 jaar.
Complex van factoren
De achteruitgang wordt volgens de Wageningse onderzoekers veroorzaakt door een complex van factoren, zoals klimaatverandering, gebruik van insecticiden en versnippering van leefgebieden. Opmerkelijk is dat microplastics niet genoemd worden in het rijtje van mogelijke oorzaken. Wel constateren de onderzoekers grote kennishiaten. Is plastic zo’n kennishiaat? Gaat de neergang van de insectenpopulatie niet gelijk op met het ontstaan van de plasticsoep? Kan onderzoek uitsluiten dat er een causaal verband is?
Insecten krijgen microplastics binnen
Micro- en nanoplastics worden in groten getale in rivieren en meren gevonden. Soorten die in deze wateren leven, waaronder insectenlarven, worden hieraan blootgesteld. Iers wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat volwassen muggen microplastics in zich dragen die ze al als larve binnenkregen. Een muggenlarve blijkt met name grote hoeveelheden van de kleinste microplastics binnen te krijgen, variërend van 2500 tot 5048 deeltjes. De onderzoekers denken dat ook andere vliegende insecten die zich als larve in vervuild water ontwikkelen microplastics binnen krijgen. Een ander onderzoek stelde vast dat 50% van de onderzochte insecten in zoetwatersystemen in Zuid-Wales microplastics met zich mee dragen.
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Is er een verband tussen microplastics in insecten en de massale insectensterfte? Onderzoekers zouden aan deze vraag alle prioriteit moeten geven.”
Lees ook:
Microplastics in insecten in rivieren in Zuid-Wales
Muggen verplaatsen microplastics van water naar land
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Volgens nieuw onderzoek is de plasticsoep minder groot dan gedacht. Is dit het goede nieuws waar we op wachten?
Het eerste bewijs is gevonden dat microplastics aanwezig zijn in menselijk hartweefsel. Het wordt steeds duidelijker dat plastic gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid en de gezondheid van onze planeet.
Het kabinet gaat onderzoek doen naar maatregelen, inclusief verbodsbepalingen, om te voorkomen dat bepaalde plastic producten als zwerfvuil eindigen.