Verpak aardappelen, appels, bananen, wortels en uien niet langer in plastic
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
8 juli 2020
Het Rotterdamse bedrijf Ducor Petrochemicals produceert jaarlijks naar schatting 9 biljoen plastic korrels. Plastic Soup Foundation (PSF) constateerde buiten het bedrijfsterrein een structurele vervuiling door die korrels, ook nadat het bedrijf maatregelen had aangekondigd om die vervuiling te stoppen. Daarop diende PSF afgelopen januari een handhavingsverzoek in.
De verantwoordelijke milieudienst DCMR legde Ducor twee maanden later een dwangsom op van € 15.000 per geconstateerde overtreding. Ducor besloot de dwangsom aan te vechten door een voorlopige voorziening aan te vragen en bezwaar te maken tegen het handhavingsbesluit. Naar verwachting doet de Raad van State over enkele weken uitspraak.
Het handhavingsverzoek en de opgelegde dwangsom hebben eind april geleid tot enkele grote schoonmaakacties. Met speciale afzuigunits werden de korrels (ook wel nurdles of pellets genoemd) op taluds en langs kades opgezogen, onder meer bij de oevers van de Londenhaven en op de Landtong van Rozenburg aan het Calandkanaal. Hoe groot de vervuiling was blijkt wel uit het bericht op de site van Ducor: ‘In totaal werden zeventien big bags met grof afval en vier big bags met plastic korrels verzameld.’
Aan de ene kant stelt Ducor medeverantwoordelijk te zijn voor de vervuiling, aan de andere kant vecht men de dwangsom juridisch aan en stelt het bedrijf niks verkeerds te hebben gedaan. Ducor bepleit ondertussen een brede aanpak. Het bedrijf vindt dat het als zondebok wordt aangewezen, aldus berichtgeving in Petrochem.
PSF juicht een brede aanpak toe. Die aanpak houdt in dat elk kunststofproducerend bedrijf afzonderlijk een gesloten systeem moet hanteren voor productie, opslag en overslag van de korrels, zodat die niet in het milieu terecht kunnen komen.
Jeroen Dagevos, hoofd programma’s van de PSF: ‘Ducor kan de eigen verantwoordelijkheid niet afschuiven op een gedeelde verantwoordelijkheid met andere bedrijven. Het bedrijf is en blijft verantwoordelijk voor zijn eigen vervuiling.’
Foto: Plastic Soup Foundation
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?
Wetenschappers vermoeden dat vetophoping in het lichaam wordt bevorderd door plastic.