Afval jutten op het strand
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
September 2019: Vandaag deel 2 in de countdown van het op World Cleanup Day meest gevonden zwerfafval. De signaalrode verpakkingen van Coca-Cola met de witte swirl – officieel de Dynamic Ribbon genaamd – waren vorig jaar goed voor een 5e plaats.
Niet echt iets om trots op te zijn. De vraag is hoe hoog ze dit jaar zullen eindigen op onze wall of shame.
De nieuwe reclamecampagne van Coca-Cola met de Engelse kunstenaar George the Poet in de hoofdrol is oogstrelend mooi: Open Like Never Before. Op het bushokje tegenover ons kantoor in Amsterdam hangt de Nederlandstalige posterversie van de commercial: ‘Wat als jij en ik de verandering zijn? En we ervoor kiezen open te zijn?’
Plastic Soup Foundation hoopt natuurlijk dat Coca-Cola gelooft in practice what you preach en dat het bedrijf ‘open’ zal staan voor ons verhaal over de mate waarin het bijdraagt aan de plasticsoep. Want zeg nu zelf, wij als consumenten moeten natuurlijk netjes ons afval opruimen, maar het kan toch niet zo zijn dat miljardenconcerns zich helemaal niet druk hoeven te maken over de levenscyclus van het materiaal waarin ze hun producten verpakken?
Coca-Cola’s campagne van vorig jaar – Let’s Not Waste this Summer – klonk ook prachtig en duurzaam en zo, maar Coca-Cola legt in feite het afvalprobleem bij de consument neer en zweeg tot voor kort over het invoeren van statiegeld op flesjes en blikjes. Iets waarvan we zeker weten dat het helpt tegen zwerfafval.
Tot juli van dit jaar, toen Ben Bijnens, Country Director van Coca-Cola Nederland, iets zei wat ons als muziek in de oren klinkt: ‘Wij willen geen flesjes en blikjes terugvinden op plekken waar ze niet thuishoren. Dat is een probleem en daar willen wij iets aan doen. Statiegeld is een tool om al die verpakkingen weer terug te krijgen.’
In Nederland alleen al belanden er volgens de Rijksoverheid elk jaar in totaal 100 miljoen plastic flesjes in de natuur! Gelukkig heeft de politiek – na twintig jaar strijd – eindelijk de knoop doorgehakt en wordt er per vanaf 1 juli volgend jaar 15 cent statiegeld ingevoerd op plastic flesjes. Hopelijk gebeurt in 2022 hetzelfde voor blikjes!
Toch een complimentje aan Coca-Cola, en wel voor de ‘keelclip’, geen lekkere naam, wel een goed idee. De keelclip is een kartonnen doosje over de bovenkant van een aantal blikjes om ze bij elkaar te houden en makkelijk te kunnen dragen. Deze vondst zou alleen al in Nederland voor een jaarlijkse besparing moeten zorgen van 350.000 kilo nieuw plastic! En er wordt natuurlijk veel leed bij dieren mee voorkomen, want die raken nogal eens verstrikt in de sixpack-ringen.
Trouwens, wat ons betreft staat een uitvinding van de Mexicaanse bierbrouwer Corona op no.1 van de leukste en meest milieuvriendelijke oplossingen om blikjes bij elkaar te houden: https://youtu.be/DvE7ectCY3c
– Elles Tukker, communicatiemanager, Plastic Soup Foundation
Doe jij ook mee met World Cleanup Day? Bekijk op www.worldcleanupday.nl welke opruimacties er in jouw buurt al zijn opgezet of zet zelf een opruimactie op de kaart!
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
Glitters lijken leuk en onschuldig, maar komen als microplastics voor eeuwig in het milieu.
Na tien jaar strijd en discussie komt er een Europees verbod op bewust toegevoegde microplastics. Een terugblik op onze campagne.
Een grote groep investeerders eist drastische vermindering van de productie en het gebruik van plastic.