MICROPLASTICS LIJKEN DEMENTIE TE BEVORDEREN
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
11 maart 2021
Zondag 14 maart om 14.00u luiden Nederlanders overal in het land de noodklok voor het klimaat. Een ongekend brede coalitie van burgers en organisaties roept het volgende kabinet op om veel meer te doen tegen klimaatverandering. De nieuwe regering moet er met name voor zorgen dat (internationale) vervuilende ondernemingen zich aan het klimaatakkoord van Parijs gaan houden.
Op meer dan dertig plaatsen in het land wordt gedemonstreerd. Iedereen kan zijn stem ook vanuit zijn eigen huis laten horen. Ga voor het hoe en waarom naar de site klimaatmars2021.
Ook Plastic Soup Foundation doet mee. Maar waarom eigenlijk? Wat is eigenlijk de relatie tussen plastic en klimaatverandering?
Een belangrijke link tussen die twee is de kledingindustrie: kunststofvezels worden namelijk gemaakt van fossiele brandstoffen. We zijn – zonder dat te weten – allemaal verslaafd aan synthetische kleding. Het recent verschenen rapport Fossil Fashion: The Hidden Reliance of Fashion on Fossil Fuels, waar Plastic Soup Foundation aan meewerkte, schat dat in 2030 bijna driekwart van alle wereldwijde vezelproductie uit synthetische vezels zal bestaan, vooral polyester.
De werkwijze van Fast Fashion-ketens vormt een belangrijke bijdrage aan klimaatverandering. Ze komen met meerdere nieuwe collecties per jaar. De kleding wordt kort gedragen en snel afgedankt. Dit zorgt voor een enorme afvalberg, terwijl er bij elke wasbeurt miljoenen plastic vezels vrijkomen. En eenmaal afgedankt kan een kledingstuk niet meer gerecycled worden tot een kwalitatief gelijkwaardig nieuw kledingstuk.
Ook plastic wordt, net als synthetische kleding, van fossiele brandstoffen gemaakt. Dat geldt voor 99% van al het geproduceerde plastic in de wereld. De ene procent die overblijft is bio-based.
Wist jij dat voor de productie van één plastic literfles een kwart liter olie nodig is?
De productie van plastic vergt al met al ongelofelijk veel fossiele brandstoffen. Naar schatting gaat acht tot tien procent van de wereldolieproductie elk jaar op aan het maken van kunststoffen. Daarbij is de energie voor transport (bijvoorbeeld gevulde flessen van fabriek naar supermarkt) of het permanent koelhouden van drank in winkels en kantoren niet eens meegerekend. Zo’n 40% van al het plastic is wegwerpplastic, dat wordt maar één keer gebruikt. Als de plasticstroom wordt ingedamd, is dat dus pure winst voor het klimaat.
Ook van een bijproduct van schaliegas wordt plastic gemaakt. De voortgaande winning van schaliegas in de Verenigde Staten en bijvoorbeeld Argentinië ondergraaft alle pogingen om klimaatverandering tegen te gaan. En ‘Big Oil’, het conglomeraat van olie-multinationals waaronder Shell, investeert massaal in dit schaliegas én in plastic.
Een gevolg is dat de markt wordt overspoeld met goedkoop extra plastic, terwijl we de hoeveelheid plastic juist moeten terugdringen vanwege de plasticsoep. Shell houdt ondertussen gewiekst de broeikasemissies van plastic buiten de CO2-boekhouding, omdat het ‘geen energieproduct’ betreft.
En dan hebben we het nog niet eens over de emissies die horen bij de productie en verbranding van plastic. De bijdrage van plastic aan de uitstoot van broeikasgassen en klimaatverandering is een relatief onbekend probleem. In de studie Plastic & Climate. The Hidden Costs of a Plastic Planet vind je berekeningen van broeikasemissies voor alle fasen van de plasticketen: van grondstofwinning en bewerking tot en met afvalverwerking.
De maximale hoeveelheid CO2 die wereldwijd nog mag worden uitgestoten om het klimaatdoel te halen, is vastgelegd in het zogeheten koolstofbudget. Volgens dit rapport zal de plasticindustrie tot 2050 maar liefst 10 tot 13 procent van dit beperkte budget voor haar rekening nemen.
Het rapport concludeert dat de plasticindustrie een ernstige bedreiging vormt voor het halen van de klimaatdoelstellingen.
Het komende kabinet moet zich veel meer inspannen om de klimaatafspraken na te komen, onder meer door:
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Volgens nieuw onderzoek is de plasticsoep minder groot dan gedacht. Is dit het goede nieuws waar we op wachten?
Het eerste bewijs is gevonden dat microplastics aanwezig zijn in menselijk hartweefsel. Het wordt steeds duidelijker dat plastic gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid en de gezondheid van onze planeet.
Het kabinet gaat onderzoek doen naar maatregelen, inclusief verbodsbepalingen, om te voorkomen dat bepaalde plastic producten als zwerfvuil eindigen.