Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
12 januari 2022
Goed nieuws. Het advies om gebruikte theezakjes en koffiepads met het restafval mee te geven is van de baan. Voortaan mogen ze bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). En dat is mogelijk omdat het bedrijfsleven een belofte van 2021 is nagekomen zodat theezakjes en koffiepads nu niet langer van plastic worden gemaakt en de compost niet langer vervuilen. Biomassa die anders verbrand zou worden, wordt vanaf nu als compost benut. De Afvalscheidingswijzer is aangepast.
Maar het advies geldt niet voor de horeca en voor bioafbreekbare koffiecups.
Op initiatief van de branchevereniging Koffie & Thee Nederland sloot de overheid in 2021 een Green Deal met de het bedrijfsleven om theezakjes en koffiepads composteerbaar te maken. Dat is nu gelukt. Hiermee zou Nederland zelfs koploper zijn in Europa.
Uit een steekproef van Rijkswaterstaat bleek dat 93% van alle theezakjes en 97% van alle koffiepads in de supermarkten composteerbaar zijn. Dat was voldoende om het advies aan te passen. Alleen geldt dit advies voor consumenten. De horeca betrekt theezakjes via de groothandel. En daar zijn nog altijd de piramidevormige theezakjes van nylon te koop.
In de Green Deal worden koffiecups uitgesloten. Die moeten met het restafval worden meegegeven, ook als ze bioafbreekbaar zijn, zoals de cups van de Koffiejongens. De reden hiervoor is dat er verwarring kan ontstaan en dat consumenten daardoor ook aluminium cups bij het gft doen, bleek uit een artikel over dit probleem in Trouw. Verder bleek uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen dat deze koffiecups niet altijd helemaal afbreken in composteerinstallaties. In dat geval zie je nog gekleurde flintertjes in het compost.
Afgelopen najaar presenteerde de Europese Commissie voorstellen om verpakkingsafval drastisch te verminderen. Een van die voorstellen is dat alle koffiecups afbreekbaar moeten worden. Als dat voorstel wordt aangenomen, mogen er geen aluminium koffiecups meer op de markt worden aangeboden. Zal dan de Afvalscheidingswijzer op dit punt alsnog worden aangepast?
Composteerbare theezakjes en koffiepads worden nieuwe norm
Nieuwe plannen van de EU om hergebruik en recycling van verpakkingen te bevorderen
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.