MICROPLASTICS LIJKEN DEMENTIE TE BEVORDEREN
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
14 juni 2023
De plasticcrisis mondt uit in een gezondheidscrisis. Dit besef moet leidend zijn in de verdere internationale onderhandelingen over een VN plasticverdrag. Begin deze maand werd daarom de Plastic Health Council geïntroduceerd, een initiatief van Plastic Soup Foundation en A Plastic Planet, met één missie: de schadelijke gevolgen van plastics en chemische stoffen voor de gezondheid van mensen centraal stellen in het VN plasticverdrag. In de raad hebben vooraanstaande wetenschappers zitting.
De raad presenteerde in Parijs de White Paper Protecting future generations from the manmade plastic health crisis, tijdens de tweede ronde van de onderhandelingen over het plasticverdrag.
Er wordt vaart gezet achter de invulling van een internationaal plasticverdrag. Elke zes maanden is er een onderhandelingsronde. Eind volgend jaar moet het concept van de verdragstekst klaar zijn en in 2025 moet het plasticverdrag in werking treden. Het Intergovernmental Negotiating Committee (INC) leidt het proces. De tweede ronde van de onderhandelingen vonden onlangs plaats in Parijs.
De belangen over de invulling van het verdrag zijn groot. Welke doelen zullen worden verplicht gesteld? Positief is dat er overeenstemming is bereikt dat internationaal bindende maatregelen de basis van het verdrag zullen vormen.
Dat plastic kan leiden tot gezondheidsschade is algemeen bekend. We ademen microplastics in en we komen in aanraking met de chemische stoffen die tijdens de productie van plastic zijn toegevoegd. Volgens het WWF pleiten 95 lidstaten voor het uitbannen van problematische polymeren en risicovolle chemicaliën. Tegelijk wordt recycling van plastic als een van de belangrijkste oplossingen gepropageerd. Zolang onbekend is welke schadelijke chemicaliën er in gerecycled plastic zitten, moet de wereld die koers juist niet varen.
Plastic dat wordt gerecycled, en dat is slechts een klein percentage van al het gebruikte plastic, bevat hogere concentraties giftige chemicaliën dan nieuw plastic. Een nieuw rapport van Greenpeace dat niet toevallig verscheen aan de vooravond van de onderhandelingen in Parijs, zet de feiten op een rij. De hoofdconclusie van Forever Toxic: The science on health threats from plastic recycling, dat gebaseerd is op wetenschappelijke studies, is: zonder drastische reductie van de plasticproductie zullen gezondheidsrisico’s vanwege de gebruikte chemicaliën blijven bestaan.
Door de promotie van (chemische) recycling als oplossing van de plasticcrisis, vooral door landen en bedrijven die zolang mogelijk hun plasticproductie en gebruik willen blijven voortzetten, is er relatief weinig aandacht voor de gezondheidsrisico’s die deze ‘oplossingen’ met zich mee brengen. Daarom presenteerde de Plastic Health Council een White Paper, met tien actiepunten. Enkele van de belangrijkste punten om op te nemen in de tekst van het Verdrag:
Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation was aanwezig bij de onderhandelingen in Parijs. Klik hier voor de uitzending Vroege Vogels waarin zij hierover vertelt.
Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Hoe groot is de kans op een stevig internationaal plasticverdrag?
Wie bepalen straks de inhoud van een internationaal plasticverdrag?
Chemische cocktails in plastic vormen een toenemend internationaal gezondheidsprobleem
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Volgens nieuw onderzoek is de plasticsoep minder groot dan gedacht. Is dit het goede nieuws waar we op wachten?
Het eerste bewijs is gevonden dat microplastics aanwezig zijn in menselijk hartweefsel. Het wordt steeds duidelijker dat plastic gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid en de gezondheid van onze planeet.
Het kabinet gaat onderzoek doen naar maatregelen, inclusief verbodsbepalingen, om te voorkomen dat bepaalde plastic producten als zwerfvuil eindigen.