Europese reductiedoelstellingen Single Use Plastic ter discussie

Amsterdam, 13 december 2018 – Afgelopen mei introduceerde de Europese Commissie een nieuwe Richtlijn om eenmalig plastic, Single Use Plastic (SUP), tegen te gaan. Eenmalig gebruikte plastics leveren de grootste bijdrage aan de plasticsoep. Zowel het Europese Parlement als de Europese Raad heeft aanpassingen voorgesteld, zie het document waarin alle tekstwijzigingen staan. Dinsdag 18 december moet de tekst van de richtlijn definitief zijn. In artikel 4 is sprake van reductiedoelstellingen, een van de onderwerpen waar veel over te doen is.

Lobbyisten van de plastic- en verpakkingsindustrie draaien al maanden overuren om de richtlijn naar hun hand te zetten. In november bracht de Europese verpakkingsindustrie een verklaring uit die door 37 industriële organisaties werd ondertekend. De industrie wil reductiemaatregelen voorkomen en roept op om het reductie-artikel te schrappen. Wanneer lidstaten de mogelijkheid krijgen om marktrestricties door te voeren om consumptie van verpakkingen te reduceren, zou dat leiden tot regelgeving die per land verschilt. En dat zou dan weer leiden tot ondermijning van de economische basis van de Europese Unie, het vrije verkeer van goederen.

Corporate European Observatory heeft onlangs de industrielobby geanalyseerd. Het argument dat ambitieuze maatregelen tegen SUP de werking van de Europese Unie zouden ondergraven, is buiten proporties en vooral bedoeld om verdeeldheid zaaien onder politici.

Het is cruciaal hoe de reductievoorstellen worden geformuleerd. De Europese Commissie wilde dat lidstaten een significante reductie van SUP zouden bereiken en het Europees Parlement heeft dit aangescherpt tot een reductie van ten minste 25% vóór 2025. Die aanscherping werd weer geschrapt door de Europese Raad, maar die voegde wel weer toe dat het om een meetbare reductie moet gaan binnen een bepaalde, maar niet gedefinieerde, periode.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Oostenrijk heeft afgelopen week de doelstelling omarmd dat het SUP in 2025 zal hebben gereduceerd met 20-25%. De SUP-richtlijn moet alle lidstaten verplichten om SUP in 2025 met ten minste een kwart te reduceren, net zoals de verplichting dat in 2025 ten minste 90% van alle flessen weer wordt ingezameld. Wij verwachten van de Nederlandse overheid dat zij in de onderhandelingen pal achter deze verplichtende doelstellingen gaat staan.”

 

Foto: Plastic draak voor het gebouw van de Europese Commissie in Brussel. Actie van Break Free From Plastic Alliance en Rethink Plastic

 

 

Lees ook – Europese PET-lobby valt door de mand

Lees ook – Ongekend zware lobby industrie tegen voorstellen Europese Commissie