Veehouders bepleiten opnieuw statiegeld op blik

Amsterdam, 18 september 2019 – In het kabinetsbesluit over statiegeld dat afgelopen juni werd gepubliceerd, zijn de belangen van veehouders volledig genegeerd. De overheid voert begin 2021 statiegeld in op kleine plastic flesjes (wanneer het producenten niet lukt om aan bepaalde voorwaarden te voldoen), maar overweegt géén statiegeld op drankblikjes. Veehouders pleiten al lang voor statiegeld op blik. Nadat binnen één week drie drachtige koeien van één veehouder zijn overleden aan scherpe stukjes blik in hun voer, krijgt hun pleidooi volop aandacht. Statiegeld op blik kan namelijk het leven redden van duizenden koeien per jaar. Het CDA, dat een sleutelpositie in dit dossier inneemt, schaart zich eindelijk achter de oproep van de veehouders.  

Veehouder in Leusden

Drie koeien van veehoudster Eline Vedder zijn binnen één week doodgebloed. Er zaten versnipperde stukjes metaal in het gras dat ze aten. Het verschijnsel heet scherp-in: kleine scherpe stukjes metaal van blikjes die in het gras zijn beland en door de graasmaaimachine zijn versnipperd. Dieren die die stukjes eten, raken gewond of overlijden. Veehoudster Vedder liet autopsie uitvoeren op een van haar overleden koeien. In de maag van deze koe werden stukjes aluminium aangetroffen. Zij liet ook Maurits von Martels en Carla Dik-Faber (Tweede-Kamerleden voor CDA en ChristenUnie) zien dat koeien nauwelijks voor dit gevaar te behoeden zijn. De blikjes zijn moeilijk te zien in het hoge gras en het kost veel moeite ze allemaal te verwijderen. Een demonstratie maakte duidelijk hoe de blikjes vermalen worden door een maaimachine en in talloze kleine stukjes versplinteren.

CDA wil nu ook statiegeld op blik

Regeringspartij CDA heeft een sleutelrol in dit dossier. De oppositie in de Tweede Kamer wil dat de regering ook statiegeld op blik overweegt. Dankzij statiegeld zal er veel minder blik in het zwerfvuil terechtkomen. Ook wordt gevreesd dat drankenfabrikanten veel meer blik gaan verkopen wanneer er statiegeld op plastic flesjes komt en niet op blik. Tweede Kamerlid Maurits von Martels (CDA) is portefeuillehouder circulaire economie en bovendien zelf melkveehouder. Geciteerd door het Algemeen Dagblad: ‘We hebben bij het CDA lang gedacht dat we mensen wel op zouden kunnen voeden in het kader van fatsoen en dat mensen begrijpen dat blikjes niet in de natuur thuishoren, maar het werkt niet. Inmiddels zijn we van mening dat ook op blikjes statiegeld moet worden ingevoerd. We hopen dat in 2021 het statiegeld op PET-flessen is ingevoerd en ik zal ook een motie indienen dat er uiterlijk in 2022 ook statiegeld voor blikjes moet worden betaald.’ Zie ook het interview dat de Plastic Soup Surfer met hem had over statiegeld.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: ‘Het is geweldig nieuws dat het CDA nu statiegeld op blik bepleit. Het was al onbegrijpelijk dat de staatssecretaris bij het invoeren van statiegeld in 2021 blik achterwege liet. Hoe lang moet het duren voordat deze blunder hersteld wordt?’

 

Lees ook – Boeren willen snelle invoering statiegeld

Lees ook – Blikken die doden

Lees ook – Nieuwsbericht van Recycling Netwerk