‘Brand Audit 2019’ identificeert tien grootste plasticvervuilers wereldwijd

Amsterdam, 25 oktober 2019 – Coca-Cola blijkt opnieuw ’s werelds grootste plasticvervuiler. Net als in 2018 werd tijdens World Cleanup Day niet alleen opgeruimd, maar ook genoteerd van welke merken het afval afkomstig was. Brand audits werden door ruim 72.000 vrijwilligers in 51 landen uitgevoerd. In totaal zijn bijna 500.000 stukken plasticafval opgeruimd. In 43% van de gevallen kon vastgesteld worden welk bedrijf de verpakking op de markt had gebracht. Voor Coca-Cola waren dat 11.732 items in 37 landen.

Brand Audit vergeleken met 2018

In 2019 deden zeven keer zoveel vrijwilligers mee om merken te turven en het aantal cleanups/brand audits steeg van 239 naar 484. Daarmee zijn de data voor 2019 een stuk robuuster. De top drie blijkt uit dezelfde multinationals als in 2018 te bestaan: Coca-Cola, Nestlé en PepsiCo. De analysemethode wijkt in 2019 wel iets af van het jaar ervoor. Dit jaar worden niet alleen de meest vervuilende bedrijven getoond, maar is voor de rangorde ook rekening gehouden met het aantal landen waarin de items werden gevonden. De top tien bestaat uit:

 • 1 Coca-Cola (2018: 1)
 • 2 Nestlé (2018: 3)
 • 3 PepsiCo (2018: 2)
 • 4 Mondelez International (2018: 5)
 • 5 Unilever (2018: 7)
 • 6 Mars (2018: 9)
 • 7 Procter &Gamble (2018: 6)
 • 8 Colgate-Palmolive (2018: 10)
 • 9 Phillip Morris (2018, niet genoemd)
 • 10 Perfetti Van Melle (2018: 8)

Danone, in 2018 op nummer 4, wordt in 2019 niet meer genoemd.

De Brand Audit 2019 is gepubliceerd door Greenpeace Philippines en werd georganiseerd door Break Free From Plastic. In Nederland werd World Cleanup Day op 21 september jl. georganiseerd door de Plastic Soup Foundation. De Nederlandse resultaten zijn in het rapport verwerkt. De top zes van meest gevonden merken in Nederland is:

Citizen Science

De analyse is een knap staaltje citizen science. Dankzij de omvang van de brand-audits beschikken we over betrouwbare data. Landen in het zuiden van de wereld (the global south) worden er vaak van beschuldigd een onevenredig grote bijdrage aan de plasticsoep te leveren. De gegevens van de Brand Audit laten zien dat het vooral multinationals zijn met hoofdkantoren in Europa of de Verenigde Staten die in die landen producten verkopen in eenmalige plastic verpakkingen. Unilever staat wereldwijd op nummer 5, maar komt in Nederland niet in de top 6 voor. Dit komt omdat het bedrijf in zuidelijke landen vooral miniverpakkingen op de markt brengt. Het businessmodel is gebaseerd op goedkoop plastic, zonder kosten te hebben aan inzameling en verwerking. Voor de milieuschade draaien de multinationals niet op.

Oproep aan multinationals

Multinationals moeten volledige verantwoordelijkheid aanvaarden voor de gevolgen van de verpakkingen waarin hun producten worden verkocht. In oktober 2018, na de eerste Brand Audit, riep de Break Free From Plastic-beweging de multinationals op om zes uitgangspunten te omarmen. De oproep werd mede ondertekend door de Plastic Soup Foundation. De data van de Brand Audit 2019 laten zien dat de noodzaak dat aan deze oproep gehoor wordt gegeven, urgenter is dan ooit:

 • Omarm een controleerbare drastische reductie van het gebruik van eenmalige plastic verpakkingen
 • Ontwerp andere manieren om de producten bij de consument te krijgen, zoals verpakkingen die vaker gebruikt kunnen worden of hervulbaar zijn
 • Breng geen producten op de markt die microplastics bevatten of microvezels loslaten
 • Werk samen met andere partijen en aanvaard regelgeving gericht op bestrijding van de plasticsoep
 • Beroep je niet op zogeheten valse oplossingen die voortzetting van het bestaande businessmodel mogelijk maken.
 • Vermijd het toepassen van alternatieve materialen die op hun beurt nadelige effecten hebben.

Graham Forbes, Greenpeace USA en Global Project Leader: ‘We will only see real change when companies like Nestle, Unilever, Coca-Cola, and PepsiCo end their reliance on fossil fuel-based plastic and throwaway packaging’.


Lees ookBlikjes van Red Bull op nummer 1 van aangetroffen zwerfvuil: World Cleanup Day 2019 in cijfers

Lees ookCoca-Cola is grootste plasticvervuiler

Lees ookCoca-Cola Europa omarmt statiegeld expliciet

Lees ookUnilever draait de plastickraan een beetje dicht