Ocean Cleanup gaat de rivier op

Amsterdam, 28 oktober 2019 – Boyan Slat gaat zijn werkterrein uitbreiden. Op 26 oktober heeft hij The Interceptor aan de wereld gepresenteerd, een installatie die drijvend plastic uit rivieren moet halen om zo te voorkomen dat het in de oceaan terechtkomt. Aan dit onbemande vangsysteem, dat 50.000 kilo per dag kan afvangen, heeft Ocean Cleanup de afgelopen vier jaar gewerkt. Het is ontworpen om in grote aantallen te worden geproduceerd. De eerste twee zijn al operationeel.

Presentatie van The Interceptor

Ocean Cleanup berekende dat 80% van alle plastic troep in de oceanen door duizend rivieren wordt aangevoerd. Het is van evident belang om dat plastic af te vangen voordat het de oceaan bereikt. Het doel van Ocean Cleanup is om vóór 2025 in deze duizend meest vervuilde rivieren Interceptors aan het werk te hebben. Uitvinder en ondernemer Boyan Slat gaf tekst en uitleg over zijn nieuwste project. Kijk hier de presentatie terug.

Geen nieuw idee

Al jaren ligt in de haven van Baltimore The Trash Wheel, een slim systeem dat rotzooi uit het water haalt. The Interceptor is daar een gemoderniseerde versie van. Het idee is namelijk hetzelfde: er is een drijvende arm die plastic geleidt naar een lopende band die schuin uit het water komt. Aan het einde van de lopende band wordt de troep in een bak opgevangen. Die bak wordt aan wal gebracht om te worden verwerkt. Beide systemen maken gebruik van stromend water en zonne-energie, beide hinderen de scheepvaart niet en zijn evenmin schadelijk voor vissen.

Knap staaltje ingenieurswerk

Bij The Interceptor is alles ontworpen om het afval niet alleen zo efficiënt mogelijk op te vangen, maar ook om het systeem op zo veel mogelijk plekken te kunnen installeren. Dankzij automatische meldingen weet de plaatselijke operator wanneer de bakken vol zijn en geleegd moeten worden. Aangezien de opvangcapaciteit rond de 50 kubieke meter is, gaat het om efficiënte ophaalcycli. Ongetwijfeld zullen plaatselijke autoriteiten met veel belangstelling kijken naar de resultaten van het prototype (in Jakarta, Indonesië) en die van de tweede, die in een van ’s werelds meest vervuilde rivieren (de Klang in Maleisië) zijn werk doet. Meer details over The Interceptor op de site van Ocean Cleanup.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: ‘We feliciteren Boyan Slat en zijn team met dit revolutionaire ontwerp. Tegelijk wijzen we erop dat de uiteindelijke oplossing voor de plasticsoep niet in het efficiënt afvangen van plastic ligt, maar in een veel lager gebruik en minder productie van plastic’.


Lees ook:

Rijkswaterstaat kondigt samenwerking met Schone Rivieren aan bij bekendmaking cijfers

The Great Bubble Barrier; open dag in Kampen