Milieuminister in gesprek met vuurwerkbranche over plastic

Amsterdam, 16 december 2019 – Stientje van Veldhoven, minister van milieu en wonen, gaat in gesprek met de vuurwerkbranche om plastic in vuurwerk te verminderen. Stukjes plastic afkomstig van vuurwerk worden overal aangetroffen. Na de Hema stopt nu ook Albert Heijn met de verkoop van knetterballen, die het hele jaar mogen worden afgestoken.

De minister reageert op een motie van Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks). Daarin wordt de regering verzocht om samen met de vuurwerkbranche te onderzoeken hoe het gebruik van plastic in vuurwerk kan worden tegengegaan. Na het afsteken van vuurwerk met plastic eindigt dat plastic onherroepelijk op straat. Kröger wijst er in haar motie op dat verkoop van vuurwerk met plastic niet in overeenstemming is met de uitvoering van de zogeheten SUP-Richtlijn van de Europese Unie.

Hema haalt knetterballen uit de schappen

Knetterballen mogen het hele jaar worden afgestoken. Restanten van dit kindervuurwerk herken je direct: felgekleurde of zwarte halfronde dopjes van hard plastic. Hema haalt ze uit de schappen, nadat de Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga) en de Zwerfinator (Dirk Groot) in gesprek zijn gegaan met de directie. Volgens de Hema past het stoppen van de verkoop in het beleid om geen plastic meer te verkopen voor eenmalig gebruik. Lidl en Aldi zetten vergelijkbare stappen. Albert Heijn heeft Tinga en Groot vrijdag 13 december toegezegd de knetterballen met onmiddellijke ingang uit de schappen te halen.

In Nederland hebben alle supermarktketens begin 2019 het Plastic Pact ondertekend en beloofd het gebruik van plastic terug te dringen, maar producenten van vuurwerk zijn geen partij in deze overeenkomst.

Toch naar de rechter

Om de druk op vuurwerkverkopers op te voeren wachten Tinga en Groot de uitkomst van een overleg tussen de regering met de vuurwerkbranche niet af. Zij stappen begin volgend jaar naar de rechter om een verbod op vuurwerk met plastic af te dwingen. Een groep zwerfafvalruimers legt al maandenlang de aangetroffen resten op foto’s vast. In de campagne Operation crackling ball # knetterbal roept de Plastic Soup Surfer iedereen op om foto’s toe te sturen en hij heeft er al meer dan 25.000 foto’s ontvangen. Al die foto’s dienen als bewijs in het aangekondigde proces.

Foto: Zwerfinator

Lees ook – Aanpak plastic in vuurwerk blijft onduidelijk

Lees ook – PSF wenst u een plasticvrij nieuwjaar