Afval jutten op het strand
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
September 2019: Ook op de 3e plaats van onze World Cleanup Day-hitlijst staat een iconisch merk: McDonald’s. De makkelijk herkenbare rietjes met hun rode en gele strepen en de Big Mac- en McFlurry-verpakkingen vervuilen al sinds het begin van de jaren 70 ons Nederlandse landschap. En niet alleen dat van ons: met ruim 37.000 vestigingen in 120 landen laat McDonald’s overal ter wereld een grote plastic footprint achter.
McDonald’s is voor veel mensen hét symbool van de wegwerpmaatschappij. Er gaan in al die 37.000 vestigingen dagelijks miljoenen verpakkingen en rietjes doorheen, die al na enkele minuten weer worden weggegooid. Maar ook McDonald’s wil zijn leven beteren. De hamburgerketen doet dit jaar mee aan World Cleanup Day en heeft een speciale campagne opgetuigd: Better M.
Deze campagne moet ervoor zorgen dat er in 2025 alleen nog maar verpakkingen worden gebruikt van hernieuwbare, gerecyclede of gecertificeerde materialen. Ongetwijfeld heeft de aangekondigde nieuwe Europese wetgeving een duwtje in de goede richting gegeven, want vanaf volgend jaar zal wegwerpplastic zoals wattenstaafjes, rietjes en bestek immers in de hele EU verboden zijn.
De fastfoodketen heeft hier alvast berekend hoe groot de plasticbesparing is die ‘Better M’ Europa gaat opleveren: 1200 ton plastic per jaar door geen los dekseltje meer bij de milkshake te serveren; nog eens 1200 ton door in Frankrijk het plastic dekseltje op de beker frisdrank te vervangen door eentje gemaakt van natuurlijke vezels; en miljoenen zo niet miljarden plastic rietjes door een nieuw, ‘doorontwikkeld papieren rietje uit te rollen over Europa’.
Een goede vervanger vinden voor zo’n plastic rietje valt trouwens nog niet mee. Nadat klanten eerder hadden geklaagd over de ‘zompige’ papieren opvolgers en McDonald’s daarom in Engeland en Ierland overstapte op een dikkere papieren versie, ontstond daar ophef omdat de dikkere variant niet recyclebaar bleek.
In een poging een milieuvriendelijke twist te geven aan de plastic rietjes en misschien iedereen de afschuwelijke beelden van schildpadden met rietjes in hun neus te doen vergeten, is deze zomer een nieuwe badmodelijn gelanceerd: zwembroeken en badpakken gemaakt van oude voorraden McDonald’s-rietjes en mét de bekende rode en gele strepen.
*Update 7 september 2020: Coca-Cola kondigt aan vanaf 2021 alle frisdrankflessen in Nederland van gerecycled plastic te zullen maken. Om alle flessen van de consument retour te krijgen teneinde ze te kunnen recyclen, is natuurlijk een goed statiegeldsysteem nodig. Laat de frisdrankproducent zich nou juist daartegen jarenlang fel hebben verzet! Hij wordt er nu eenvoudigweg toe gedwongen door de politiek. Dus, hoewel Plastic Soup Foundation blij is met deze stap, moet Coca-Cola niet pretenderen het braafste jongetje van de klas te zijn…
– Elles Tukker, communicatiemanager, Plastic Soup Foundation
Doe jij ook mee met World Cleanup Day? Bekijk op www.worldcleanupday.nl welke opruimacties er in jouw buurt al zijn opgezet of zet zelf een opruimactie op de kaart!
Lees ook:
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
Glitters lijken leuk en onschuldig, maar komen als microplastics voor eeuwig in het milieu.
Na tien jaar strijd en discussie komt er een Europees verbod op bewust toegevoegde microplastics. Een terugblik op onze campagne.
Een grote groep investeerders eist drastische vermindering van de productie en het gebruik van plastic.