VERBOD OP HET VERSCHEPEN VAN PLASTIC AFVAL NAAR BUITEN DE EU
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
Amsterdam, 23 januari 2020 – De plasticvervuiling groeit China boven het hoofd. Het land dat het meeste plastic produceert én gebruikt, en ook het meeste bijdraagt aan de plasticsoep, kondigde afgelopen zondag radicale maatregelen aan. Twee jaar geleden sloot het land al haar grenzen voor de import van afvalplastic om plasticvervuiling te beteugelen. De maatregelen nu zijn daar een logisch vervolg op.
De Chinese commissie voor nationale ontwikkeling en hervorming (NDRC) presenteerde 20 januari een ambitieus plan. Nog dit jaar wordt de productie en verkoop van een aantal plastic producten verboden, waaronder wegwerpbestek en wattenstaafjes. In 2022 moet het eenmalig wegwerpplastic drastisch zijn gereduceerd en eind 2022 zullen ook microplastics in verzorgingsproducten verboden worden. Het verbod op plastic tasjes in megasteden, dat dit jaar al ingaat, moet in 2022 in heel China van kracht zijn. China stopt verder volledig met de import van plastic afval en gaat alternatieve verpakkingsmaterialen promoten.
Het land met 1,4 miljard inwoners komt om in plastic. De Yangtze voert 1,5 miljoen ton plastic per jaar naar de zee. Dat is meer plastic dan welke andere rivier ter wereld ook. De schadelijke gevolgen van zwerfafval zijn immens. Zo draagt het plasticprobleem bij aan de slechte luchtkwaliteit, omdat veel plastic in de open lucht verbrand wordt. Het overkoepelende doel van de nieuwe maatregelen is om de gigantische hoeveelheid plasticafval binnen vijf jaar drastisch te verminderen. Afgezien van reductie van productie, verkoop en gebruik, beoogt het plan ook om de recycling van plastic te verbeteren en alternatieven te promoten.
Twee jaar geleden nam China ook al een radicaal besluit. Vanaf 1 januari 2018 mocht geen afvalplastic meer geïmporteerd worden, afgezien van schone industriële reststromen. Tot dan toe verscheepten vooral westerse landen afvalplastic massaal naar China. Dat werd voor een deel alsnog gerecycled en het resterende deel werd gedumpt of verbrand. De Chinese maatregel had (en heeft nog steeds) heeft wereldwijde gevolgen. Zo verlegden de exportstromen van afvalplastic zich naar andere Zuidoost-Aziatische landen. Een wetenschappelijke studie concludeerde hierover: ‘Aangezien 89% van de exporten bestaan uit eenmalig (verpakkings)plastic voor voedsel, zijn robuuste nieuwe concepten nodig om plasticgebruik te reduceren, producten opnieuw te ontwerpen en recycling in eigen land te bevorderen.’
Maleisië is een van de landen die te maken hebben met de toenemende legale én illegale import van plasticafval omdat China als bestemming wegviel. Het land stuurt de illegale containers terug. Sinds afgelopen zomer zijn dat er 150, naar in totaal dertien landen, waaronder de Verenigde Staten en Canada. Eerder deze week gingen 42 andere containers retour naar het Verenigd Koninkrijk. ‘Wat onder het mom van recycling naar ons wordt verscheept, wordt in werkelijkheid bij ons gedumpt’, aldus milieuminister Yeo Bee Yin van Maleisië. De Chinese importstop wordt feitelijk overgenomen door of opgedrongen aan andere landen in de regio, maar dwingt westerse landen uiteindelijk om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen plastic troep.
Foto Paolo Salom, overstroomde straat in Shantou, Guangdong
Lees ook – Schimmige bestemmingen van ingezameld afvalplastic
Lees ook – Wat gaan we doen met ons afvalplastic?
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
Derde bijeenkomst over internationaal plasticverdrag wordt overschaduwd door mislukte onderhandelingen. Maar we gaan door.
Nieuwe maatregelen om plastic wegwerpartikelen terug te dringen niet stevig genoeg.
Gezondheidswetenschappers roepen op tot een sterk mondiaal plasticverdrag 21 november 2023 Lancering bij Plastic Verdrag In Nairobi lanceerde The Plastic […]