Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
11 januari 2021
Er wordt ons vaak naar onze mening gevraagd wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van recycling, hergebruik of juist alternatieve materialen. Het is alleen niet altijd eenvoudig een eenduidig antwoord te geven op dit soort vragen omdat een goede beoordeling sterk afhankelijk is van de omstandigheden. Zo ook bij deze ontwikkeling van Conceptos-plasticos waar in een samenwerking tussen lokale communities in Ivoorkust en Unicef nieuwe schoolgebouwen volledig worden opgetrokken uit bouwstenen gemaakt van afvalplastic.
Een andere speler in deze ‘new business’ is de Noorweegse startup Othalo die een samenwerking gestart is met de UN. Ze geven aan dat er genoeg afvalplastic op aarde is (8,3 miljard ton) om een miljard huizen te bouwen. Dit illustreert goed hoeveel afvalplastic zich al op de wereld heeft opgehoopt.
Ivoorkust staat met nr. 124 laag op de Prosperity Index en valt samen met de meeste landen in Afrika in de categorie ‘ontwikkelingsland’. Een categorie met bijbehorende problemen en uitdagingen; afvalplastic is een van deze grote ‘stapelende’ problemen. De situatie in deze landen staat in schril contrast met de situatie in het rijke westen waar we altijd wel economische grondslag lijken te vinden om van ons afval af te komen. Plastic verdwijnt hier in het beste geval lokaal op een van de vele ongecontroleerde stortplaatsen, maar meestal leidt het zijn eigen leven in het milieu en vervuilt het de directe leefomgeving. Afvalplastic groeit hierdoor wereldwijd uit tot een enorme moderne plaag.
Niet alleen afvalplastic maar
ook gebrek aan huisvesting is volgens het United Nations Human Settlements
Program een groeiend probleem; wereldwijd leven 1,6 miljard
mensen in slechte huizen terwijl er 100 miljoen mensen helemaal geen dak boven
hun hoofd hebben. Een van de redenen is dat hout en andere bouwmaterialen vaak
schaars en duur zijn. Het is dan ook een logische gedachte om het afvalplastic
dat in grote hoeveelheden aanwezig is, in te zetten voor praktische toepassingen
zoals bouwblokken. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten; de directe
leefomgeving wordt opgeschoond en er ontstaat werkgelegenheid. De bouwblokken zorgen
daarnaast voor de noodzakelijke (verbeterde) huisvesting.
Twee problemen opgelost, zou je zeggen, maar is dat zo?
Ieder mens heeft wel de intrinsieke behoefte in een omgeving te wonen die zoveel mogelijk ‘natuurlijk’ voelt, zonder stoffen of materialen die de gezondheid schaden. Deze plastic bouwblokken lijken in ieder geval m.b.t. zwerfafval in deze behoefte te voorzien maar verhullen een 2-tal risico’s.
1) Hoewel afvalplastic wordt
geruimd en opnieuw wordt ingezet zorgen deze blokken er helaas niet voor dat de
productie van nieuw plastic voor verpakkingen of andere producten zal stoppen. Hierdoor
blijft het vervuilende plasticsysteem in stand.
Bij PSF vinden we dat er inmiddels genoeg plastic is op de wereld en dat er
strenge maatregelen moeten komen om verdere escalatie van plasticstapeling- en lekkage
te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor herbruikbare verpakkingen en maak dat deze
materialen zo waardevol zijn dat ze niet achteloos worden weggegooid. Zorg
daarnaast voor een systemische aanpak waarbij ‘inleveren’ of ‘hervullen’ de
norm wordt.
2) Een rudimentaire vorm van recycling zoals dit soort bouwblokken is inmiddels niet meer weg te denken. Maar een dagelijkse blootstelling aan plastic producten of materialen en de chemische stoffen die daarbij horen, is een onderwerp waarover PSF en vele wetenschappers wereldwijd zich ernstige zorgen maken. Deze blokken zijn bijvoorbeeld behandeld met chemische brandvertragers.
Het wonen of leskrijgen in een gebouw dat volledig is gemaakt uit afvalplastic zou daarom serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen. Juist in landen met hoge temperaturen kunnen vluchtige chemische stoffen uit zo’n plasticmix eenvoudig migreren naar de binnenruimte. Ondanks dat een onderzoek geen risico’s heeft aangetoond zou Unicef er zeer verstandig aan doen te bepalen dat alle binnenruimtes van gebouwen uit dit omvangrijke scholenplan voorzien moeten zijn van natuurlijke afsluitende bekleding. Om de risico’s voor schoolgaande kinderen verder te beperken is een goede ventilatie uiteraard zeer belangrijk.
Foto: Conceptos-plasticos
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.