VERBOD OP HET VERSCHEPEN VAN PLASTIC AFVAL NAAR BUITEN DE EU
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
13 juni 2022
ING financiert met honderden miljoenen euro’s de bouw van nieuwe plasticfabrieken in de Antwerpse haven. Dat bevordert klimaatverandering en druist in tegen beleid om het gebruik van plastic te reduceren.
INEOS en Borealis hebben tussen 2016 en 2021 in totaal bijna 3 miljard euro geïnvesteerd in de uitbreiding van hun plasticproductie. ING was van alle banken in België de grootste geldschieter. Onderzoek van FairFin schat het door ING geïnvesteerde bedrag op 987 miljoen euro: 905 miljoen voor INEOS en 82 miljoen voor Borealis.
Nieuwe fabrieken van INEOS en Borealis zullen decennialang plastic blijven produceren. Een groot deel daarvan betreft wegwerpverpakkingsplastic, de grootste oorzaak van de plasticsoep. De energie-intensieve productie van plastic uit fossiele brandstoffen, waaronder schaliegas, draagt bij aan klimaatverandering en plasticvervuiling. FairFin roept de banken op hun verantwoordelijkheid te nemen en de geldstroom naar nieuw plastic te stoppen.
Voor de plasticproductie in Antwerpen wordt ethaangas, een restproduct van schaliegas, met schepen uit de Verenigde Staten geïmporteerd. Ethaankrakers van INEOS zetten het gas om in ethyleen, de basisgrondstof voor het maken van nieuwe plastics, zoals polyethyleen. INEOS produceert in Antwerpen dus de bouwstenen van plastic uit schaliegas. Dit zorgt voor een groot extra aanbod van goedkoop eenmalig verpakkingsplastic. En dat jaren lang.
Schaliegas is in veel opzichten omstreden. ING heeft daarom een investeringsbeleid met betrekking tot schaliegas. De bank zegt ‘de opsporing, winning of opwerking van schaliegas’ in Europa niet te financieren. Maar kennelijk is het geen probleem wanneer het geïmporteerde bijproduct van schaliegas in Europa wordt verwerkt tot plastic.
In 2015 sprak de wereld in Parijs af om de opwarming van de aarde tot twee graden te beperken en er alles aan te doen om onder de 1,5 graad te blijven. ING committeerde zich hieraan en sloot zich in 2021 aan bij de Net-Zero Banking Alliance. De bank claimt ‘de meest positieve impact op klimaatactie door onze financiering’ en ook dat miljarden euro’s aan leningen worden aangewend om ‘net-zero climate goals’ te halen.
Hoe verhouden deze claims zich tot investeringen in nieuw plastic? Er bestaat immers geen twijfel over dat plastic bijdraagt aan de klimaatcrisis, zoals ook de Verenigde Naties zeggen in een rapport. Het onderzoek, The new coal: plastics and climate change, laat bijvoorbeeld zien wat de uitstoot per schakel van de plasticketen is. In dit geval gaat het over de winning van schaliegas, het overzees transport van ethaangas, de omzetting naar ethyleen, de productie van plastickorrels, transport naar de producent of converter tot en met het verbranden van afgedankt plastic. Een niet mis te verstane lange keten van processen met veel klimaatimpact.
In 2019 publiceerde ING een standpunt over plastic waarin de lezer krijgt uitgelegd dat Europa single-use plastics bestrijdt om plasticvervuiling te verminderen. ING sloot zich ook aan bij de New Plastics Economy van de Ellen MacArthur Foundation en deelt de visie van een circulaire economie. Om plasticafval en -vervuiling tegen te gaan moet het percentage gerecycled plastic omhoog tot 25% in 2025. De bank kondigde aan met klanten een relatie aan te gaan om circulariteit te bevorderen: ‘Iedereen in de keten moet verantwoordelijkheid nemen voor de wijze waarop we nu plastic produceren en gebruiken’, aldus de verklaring die sinds 2019 niet meer is gewijzigd.
Vermindering van het gebruik van eenmalig plastic blijft echter beperkt tot de eigen kantoren van ING. Precies wat Borealis ook doet. Die verklaart alle plastic single-use bekers vervangen te hebben door herbruikbare bekers en daarmee 4 ton plastic bespaard te hebben. Fairfin rekent in het rapport voor wat dit betekent: een besparing van 0,00007% ten opzichte van hun eigen plasticproductie.
De mede door ING bepleite circulariteit wordt niet bevorderd door uitbreiding van de plasticproductie door extra investeringen. Nóg meer plastic zadelt toekomstige generaties op met een wereld die overspoeld wordt met plastic en chemicaliën, terwijl de planetaire grens (dat wat de aarde aankan) volgens wetenschappers nu al overschreden is. Om de doelstelling van een circulaire plasticeconomie te realiseren, is juist sterke vermindering van de plasticproductie noodzakelijk.
Uit het onderzoek Plastic Finance van de Eerlijke bankwijzer in samenwerking met Plastic Soup Foundation, bleek in 2019 dat ING sinds 2010 minstens 3,9 miljard dollar had geïnvesteerd in schaliegas- en plasticproductie. Toen werd al gewezen dat de bank aan de ene kant verkondigt zich zorgen te maken over de plasticsoep, maar aan de andere kant blijft investeren in nieuwe plasticproductie. Het ontbreekt de bank aan een serieus plasticbeleid, dat wil zeggen een toets op investeringen in plastic, zoals ASN bank dat wel heeft.
Plastic Soup Foundation schaart zich volmondig achter de oproep van FairFin en roept ING en andere banken op om de geldstroom naar nieuw plastic te stoppen.
Grote banken zoals ING financieren de plasticsoep
ING kan zelf ‘plastic puzzel’ oplossen
ING financiert plasticsoep met miljarden
De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.
Derde bijeenkomst over internationaal plasticverdrag wordt overschaduwd door mislukte onderhandelingen. Maar we gaan door.
Nieuwe maatregelen om plastic wegwerpartikelen terug te dringen niet stevig genoeg.
Gezondheidswetenschappers roepen op tot een sterk mondiaal plasticverdrag 21 november 2023 Lancering bij Plastic Verdrag In Nairobi lanceerde The Plastic […]