Glitter = Litter
Glitters lijken leuk en onschuldig, maar komen als microplastics voor eeuwig in het milieu.
26 mei 2023
Het liefst geniet je van ongerept strand. En op het eerste gezicht lijken stranden ook ongerept. Maar wie er op let, ziet overal afval: kleine stukjes plastic, nurdles, visserijdraadjes, zakjes, flesjes, wikkels of peuken. Die zijn achtergelaten of aangespoeld.
De initiatieven van de afgelopen jaren om het strand schoon te houden, werpen hun vruchten af. Steeds meer mensen houden de stranden schoon, maar ongerept zullen ze nooit meer worden.
Al tien jaar organiseert Stichting de Noordzee de Boskalis Beach Cleanup Tour. Met vrijwilligers wordt in twee weken tijd het hele Noordzeestrand schoongemaakt. De teller staat op 103.558 kilo afval en 18.897 vrijwilligers. Het is natuurlijk een momentopname. Even is het strand iets schoner.
Van betekenis is vooral de aandacht in de media. Mensen worden bewuster van het probleem. Dit jaar is de tour van 1 tot en met 15 augustus. Je kunt je al inschrijven voor een etappe.
Een buitengewoon succesvol initiatief om het strand op te ruimen dateert uit 2010. Toen maakte Matthijs Lievaart een stapel van aangespoeld afval op een strand van Goeree-Overflakkee. Hij plaatste er een bordje bij: Doe Mee, Verlos de Zee! Andere wandelaars gaven daar gehoor aan en dus groeide deze stapel. Natuurmonumenten ruimde de berg met afval af en toe op, en liet het bordje dan liggen. Er spoelde een houten bak aan, en het idee van een jutbak om opgeraapt afval in te deponeren was geboren. Inmiddels zijn er meer dan 160 jutbakken langs de kust bij strandopgangen. Telkens met de tekst Doe Mee, Verlos de Zee!
Bij zo’n 80 strandpaviljoens kun je een speciale tas lenen. In de juttas verzamel je tijdens je wandeling afval. De volle tas lever je weer in en als beloning krijg je een kop koffie of een ijsje. In dit initiatief, dat grondstofjutters heet, werken kustgemeenten samen met de paviljoens. Het is een simpele en effectieve formule die ook elders toegepast kan worden. De stad Rotterdam heeft het bijvoorbeeld overgenomen voor het Kralingse Bos.
Milieujutter ruimt sinds 2008 afval op stranden en duinen van Terschelling op. De ideële stichting begon met een trekker en een aanhangwagen. Ook wandelaars kunnen hun bijdrage leveren. Wanneer zij het afval neerleggen bij een strandpaal en het nummer van die paal doorgeven, wordt het vervolgens door milieujutter opgehaald. Vaak gaat het om visnetten en ander grote items als jerrycans, boeien en touwen, die je niet gemakkelijk meesjouwt.
Op het strand kun je het hele jaar door uitwaaien. Steeds meer mensen die dat doen, nemen als vanzelfsprekend een eigen afvalzak mee. Zo houden dagelijks honderden mensen de stranden schoon. Je kunt ‘plandelen’, al wandelend plastic afval oprapen, of ‘ploggen’, dat al joggend doen. En kan altijd en overal. In je eigen omgeving weet je ook precies waar de prullenbakken staan.
De allerkleinste stukjes en de onzichtbare microplastics kun je helaas nooit meer opruimen. En opruimen mag nooit de aandacht afleiden van maatregelen die het overmatig gebruik van plastic tegengaan.
Foto: Op het strand van Zoutelande kun je een afvalzak pakken.
Gemengde gevoelens over concept-wetsvoorstel microplastics
Beat the Microbeat-campagne bepleit verbod in REACH op microplastics
Bijna 9 op de 10 producten van grote cosmeticabedrijven bevatten microplastics
Glitters lijken leuk en onschuldig, maar komen als microplastics voor eeuwig in het milieu.
Na tien jaar strijd en discussie komt er een Europees verbod op bewust toegevoegde microplastics. Een terugblik op onze campagne.
Een grote groep investeerders eist drastische vermindering van de productie en het gebruik van plastic.
We eten, drinken en ademen we microplastics, nanoplastics en hun additieven en staan dus dagelijks bloot aan de risico’s van deze materialen. Let’s make a wave!